Plán na vystěhování bezdomovců z centra Prahy získává konkrétnější obrysy

Praha – Pražský magistrát už vytipoval dvě lokality na okraji metropole, kam by se už brzy mohli přestěhovat bezdomovci z centra. Návrh radního Jiřího Janečka (ODS) počítá i se zřízením jednotné evidence lidí bez domova. Vznik bezdomoveckého tábora se ale nelíbí neziskovým organizacím, takovým lidem prý znemožní návrat zpět do společnosti. Definitivně rozhodnout by radní měli do dvou měsíců, zařízení by pak mělo začít plně fungovat do půl roku. Přesun by se týkal asi 200 - 300 lidí bez domova.

Město vybralo dvě lokality - rozsáhlé pozemky u průmyslového zařízení ve východní části města a místo poblíž skládky v Ďáblicích. Tam už hlavní město loni přesunulo i prostitutky - obecně závazná vyhláška totiž zakázala nabízení erotických služeb na celém území Prahy s výjimkou veřejné komunikace z Ďáblické ulice k areálu skládky. Nápad na zřízení areálu pro bezdomovce nechtěla starostka Ďáblic Danuše Ševčíková komentovat, protože zatím plány magistrátu nezná. 

Radní Jiří Janeček svůj plán obhajuje, magistrát se prý snaží bezdomovcům maximálně pomáhat, někteří prý ale spolupracovat nechtějí. „Toto místo má být opravdu pro bezdomovce, kteří nechtějí být permanentně otravováni jak neziskovými organizacemi, tak našimi hlídkami sociálních pracovníků a městskou policií. Opravdu to jsou lidé, kteří jsou podnapilí a nikdo je nechce brát ani do svých zařízení,“ tvrdí Janeček. 

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Nápad ale kritizuje třeba Armáda spásy, tajemnice národního velitele Pavla Vopeláková kritizuje jak lokalitu, ve které by měl tábor vzniknout, tak i skutečnost, že se bezdomovce nepodaří zpětně začlenit do společnosti. Kritikou nešetří ani opoziční zastupitel Karel Klíma (ČSSD): „Já vím, že to jsou nepřizpůsobiví lidé, ale na druhé straně je to jejich rozhodnutí, jak žijí a společnost se musí snažit jim nějakým způsobem pomoci. Ale rozhodně to není tím, že je vymístíme za hranice města.“