Policie podnikla razii na nelegálně pracující cizince

Praha - Cizinecká policie rozjela celorepublikovou akci zaměřenou na zahraniční dělníky, kteří v Česku pracují na černo. Policisté od brzkých ranních hodin zkontrolovali na pět tisíc lidí, nejčastěji z Ukrajiny a Moldávie. Více než 300 z nich porušilo zákon o pobytu na území České republiky, dvacet sedm lidí pak cizinecká policie vyhostila.

Při akci zadrželi policisté také deset lidí, kteří byli celostátně hledaní, a tři, po kterých bylo vyhlášeno pátrání mezinárodní.

Díky policejnímu psovi se například podařilo najít deset Vietnamců, kteří se schovali do bedny ve skladu. Čtyři byli v Česku nelegálně. Na místě také cizinecká policie našla 5 600 kusů nekolkovaných cigaret, 153 nekolkovaných lahví alkoholu a deset kilogramů tabáku.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V metropoli například policie udělala razii i na černé burze práce na Výstavišti. Kontrolovala stavby i pole, kde by cizinci mohli být nelegálně zaměstnáni. Už delší dobu totiž cizinecká policie zaznamenává nárůst nelegálních pracovníků právě o prázdninách.

Na jižní Moravě se policisté zaměřili na kontrolu hraničního přechodu Mikulov - a i tady během dne zadrželi několik lidí. V plzeňské bramborárně zase z dvaceti dvou zaměstnanců měli pracovní povolení jen dva lidé. Firmám přitom v takovém případě hrozí až pětimilionová pokuta.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí nelegálně pracuje v Česku skoro 3 200 lidí - za poslední dva roky je to nárůst o víc než 800.