Záleží na tom, co bude ČEZ dělat, říká ministr životního prostředí

Praha – Nový ministr životního prostředí a také místopředseda ODS Pavel Drobil se teprve seznamuje se svým resortem. Už ovšem čelí kritice, že za jeho jmenováním nestojí zájmy životního prostředí, ale spíše zájmy energetického gigantu ČEZ. A to není názor pouze ekologických organizací, ale také předsedy vládní TOP 09 a Drobilova kolegy v kabinetu Karla Schwarzenberga. „Záleží na tom, co bude ČEZ dělat. Pokud nebude ve svých investicích používat nejlepší dostupné technologie na trhu, tak se určitě budu ptát proč,“ říká Drobil, který byl hostem pořadu Interview ČT24.

Jako vysvětlení by přijal to, že použití čistších technologií by omezilo konkurenceschopnost nebo by bylo nad ekonomické možnosti společnosti. To připomíná případ elektrárny Prunéřov, kde ČEZ nejlepší možné technologie nepoužil, protože by prý byly příliš drahé. „Prunéřov není můj příběh,“ reaguje ale ministr.

Předseda TOP 09 a staronový ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pro Lidové noviny uvedl, že ODS nevyslala na ministerstvo experta na životní prostředí, protože o resort usiluje kvůli zájmům společnosti ČEZ. „Já jsem tedy poněkud nešťastný z toho, že – tedy to je můj dojem – z ministerstva životního prostředí zbude pouze slupka. Bude tam náměstkyně, která je zástupcem ČEZ. A ministerstvo povede zástupce průmyslu. Česká republika je prostě v majetku ČEZ.“

Interview ČT24

Drobil hned po svém jmenování odvolal všechny dosavadní náměstky. Náměstky zatím jmenoval svou předchůdkyni v ministerském křesle Rut Bízkovou a Ivo Hlaváče, kterého přivedl z bývalého týmu Petra Gandaloviče na ministerstvu zemědělství.

Bízková byla v 90. letech zaměstnankyní skupiny ČEZ jako mluvčí uhelných elektráren. V roce 2006 byla nominována na ekologickou anticenu Ropák.

Průmysl, životní prostředí a zemědělství v rukou ODS

„ODS vyjednala ministerstva, která spolu velmi úzce musí kooperovat. Je to ministerstvo průmyslu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství. Ministerstvo životního prostředí velmi silně ingeruje do problematiky, kterou se zabývá ministerstvo průmyslu. A ministerstvo zemědělství je na tom velmi podobným způsobem,“ komentuje Drobil své jmenování do křesla ministra životního prostředí. Průmysl a obchod povede Martin Kocourek a zemědělství Ivan Fuksa. Kocourek byl od prosince 2006 předsedou dozorčí rady ČEZ.

V nejbližší době by sněmovna měla rozhodovat o senátní novele o urychlení výstavby vodní a energetické infrastruktury. Hlas veřejnosti a expertní hodnocení by podle ní měly být při rozhodování o sporných projektech méně slyšet. Část zákona předložila společnost ČEZ.

Urychlení výstavby jaderných reaktorů a jezů na Labi

Elektrárenská firma a senátoři se snaží urychlit výstavbu nových jaderných reaktorů, vedení vysokého napětí nebo jezů na Labi i na úkor dotčené veřejnosti a systémové ochrany životního prostředí, píše se ve společném prohlášení ekologických organizací.

S tím ale Drobil nesouhlasí: „Chceme zjednodušit projednávání například EIA (tj. posuzování vlivů na životní prostředí), dát možnost občanům a dalším subjektům, aby se více zapojili do rozhodovacího procesu, ale těm, kteří jsou skutečně dotčeni. To znamená těm, kteří v tom území žijí, pracují, bydlí. Ne těm, kteří se tam včera přihlásili, aby mohli být účastníky řízení.“

Pavel Drobil

se narodil 18. října 1971 v Bruntálu. Absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Profesní kariéru odstartoval v roce 1995 ve firmě Arthur Andersen & Co jako asistent oddělení obchodního a daňového práva pro mezinárodní klientelu. V roce 1996 se stal společníkem advokátní kanceláře Pyšný, Weber & Partneři v Ostravě. V letech 2001 a 2002 pracoval jako poradce náměstků ministra financí Miloslava Hejnáka a Jaroslava Šulce. V letech 2004 až 2008 byl náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje pro ekonomický rozvoj.

Členem ODS je od roku 2000, od roku 2006 je členem výkonné rady strany, letos v červnu byl zvolen místopředsedou ODS. V letošních parlamentních volbách vedl ODS v Moravskoslezském kraji, byl zvolen poslancem. Začínal v komunální politice, v letech 2002 až 2009 byl členem zastupitelstva města Bohumín. Do městského zastupitelstva neúspěšně kandidoval za US-DEU již v roce 1998. Od roku 2004 je členem zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

Od dubna 2007 je předsedou dozorčí rady Lesů České republiky, je také členem dozorčí rady společnosti Letiště Ostrava a firmy C&D Finance Holding. Podle údajů agentury Čekia vlastní 43 procent podílu v karvinských Lázních Darkov, kde je také členem dozorčí rady.

Je ženatý a má dvě děti.