Nečas nabídl Maďarsku čtrnáct letounů L-159

Budapešť/Praha - Maďarští vojenští piloti by mohli v budoucnu využívat k výcviku až 14 českých podzvukových bitevníků L-159. S takovou nabídkou dnes při vzájemné schůzce v závěru summitu zemí Visegrádské čtyřky přišel český premiér Petr Nečas. Se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem ale hovořili také o dalších tématech, například ekonomické spolupráci obou zemí.

Petr Nečas:

„České letectvo používá pro výcvik kombinaci letounů gripen a letounů L-159, tak jsme tyto zkušenosti nabídli i maďarským vzdušným silám.“

Nabídku letounů by měli dále projednávat ministři obrany obou zemí. Už v březnu připravovalo české ministerstvo obrany pro vlády návrh na pronájem čtyř L-159 do Maďarska. Vzhledem k tomu, že se ale Budapešť definitivně nevyjádřila, tehdejší ministr obrany Martin Barták nakonec materiál nepředložil.

V té době se zvažoval model, že by armáda čtyři letadla pronajala jejich výrobci Aero Vodochody, který by je dál pronajal maďarskému letectvu. To podobným způsobem české stroje využívalo už loni. Kromě čtyř jednomístných byla v návrhu smluv obsažena jako záložní varianta pronájmu jednoho armádního dvojmístného L-159T1. Ten by firma poskytla maďarskému letectvu v případě vážné závady svého vlastního dvoumístného stroje L-159B.

O stroje se zajímá i Polsko

Čeští i maďarští piloti musí zvládnout létání na podzvukových strojích, než mohou přesedlat na švédské nadzvukové stíhačky Jas-39 Gripen, které obě letectva používají. K výcviku jim slouží právě české bitevníky L-159.

Kromě Maďarska se o letadla L-159 zajímá i Polsko. Tam chce Aero stroje prodat nebo alespoň pronajmout letové hodiny. Společnost plánuje, že se letos zúčastní chystaného polského tendru na pořízení cvičných letounů.

Aero Vodochody vyrobilo pro českou armádu 72 strojů L-159. Vojáci jich však využívají pouze 24, jeden havaroval. Zbylé stojí zakonzervovány v hangárech a ČR se je zatím marně snaží udat v zahraničí.

  • Český bitevník L-159 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/618/61789.jpg
  • České bitevníky L-159 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/580/57955.jpg