Generální štáb, kam vnikli zloději, nehlídala vojenská policie

Praha - Generální štáb Armády ČR by měl být jednou z nejstřeženějších budov v zemi. Přesto se sem minulý týden podařilo neznámým zlodějům vloupat. Není známo, zda si něco odnesli. Mluvčí generálního štábu Mira Třebická pouze sdělila, že pachatelé vnikli do prvního patra, kde má kancelář i náčelník štábu Vlastimil Picek. Případ vyšetřuje policie. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes, mluvčí ale další podrobnosti nechtěla prozradit. Ministr obrany Alexandr Vondra v Interview ČT24 uvedl, že generální štáb nebyl hlídán vojenskou policií, ale vlastními silami. Přiznal, že ho tato věc překvapila. O způsobu střežení štábu podle něj rozhodlo minulé vedení ministerstva obrany.

Vondra uvedl, že tomuto rozhodnutí nerozumí a že již vydal pokyn, aby vojenská policie v budoucnu znovu generální štáb střežila. Vedení armády údajně ohlásilo, že ostrahu zpřísní. „Jedním z nových opatření by mělo být, že budovu už nebudou hlídat vojáci z pražské posádky, ale přímo vojenská policie,“ řekla podle serveru iHned.cz mluvčí generálního štábu Mira Třebická.

„Je to samozřejmě ostuda, kterou si nesmí armáda do budoucnosti dovolit,“ řekl v ČT Vondra o vloupání, při němž podle něj nebyly odcizeny žádné důležité věci. Přímo do kanceláře náčelníka štábu Vlastimila Picka se zloději nedostali, uvedl Vondra. Z případu vyvodí důsledky, ale nic konkrétního nesdělil. Nejprve potřebuje získat dostatek informací.

Dosud neznámý pachatel vnikl do prvního patra generálního štábu minulý týden ze čtvrtka na pátek. Podle vedení armády zloději nic cenného neukradli, náčelník štábu prý postrádá pouze čtyři pamětní mince. „Zloději se dostali pouze do zasedací místnosti, kde má náčelník generálního štábu upomínkové předměty, které dostal při různých zahraničních cestách,“ uvedla mluvčí Třebická.

Picek má podle své mluvčí osobní zájem na vyšetření celého případu. Tedy i míry selhání po zuby ozbrojené jednotky vojenské policie, která budovu střeží čtyřiadvacet hodin denně. Podle odborníků nemá tento případ v třiasedmdesátileté historii této budovy obdoby.

Nečas: Bylo by horší, kdyby to byli zloději ze štábu

Účinnost zabezpečení generálního štábu armády, do kterého se minulý týden vloupali zloději, musí vyhodnotit vojenská policie, případně vojenští zpravodajci. Každé bezpečnostní opatření ale má své limity, a nemusí podobným vloupáním zabránit. Uvedl to premiér Petr Nečas. Ten vloupání zatím nepřikládá velký význam. „Je pořád lepší, když jsou to zloději zvenku. Považuji za dobrou zprávu, že se nekrade na generálním štábu. Bylo by to horší, kdyby to byli zloději z generálního štábu,“ poznamenal.

Stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský dnes incident označil za skandální. Nového ministra obrany Vondru i vedení armády kritizoval za to, že se veřejnost o této „závažné“ události dozvídá více jak týden poté, co se stala, a navíc díky médiím. Vniknutím do budovy se bude zabývat bezpečnostní výbor sněmovny. Oznámil to předseda výboru František Bublan z ČSSD.

Citlivé materiály by měly být v bezpečí

Loupež zneklidnila i bývalého šéfa generálního štábu Jiřího Šedivého, jakkoliv předesílá, že ochrana nejvýznamnějších informací (například těch, které pocházejí z bruselské centrály NATO) je mnohonásobně jištěna.

Neměly by se tak dostat do nepovolaných rukou, natož zlodějům, jimž se podařilo vniknout do budovy. „Mohlo ale jít o test, kam až se té bandě podaří proniknout,“ naznačil Šedivý jeden z možných motivů vloupání.

Vojenská rozvědka s policií by nyní měly podle Šedivého analyzovat, zda velení armády vyloupili bývalí vojáci, protože rozsáhlý objekt dobře znají, nebo dělníci, kteří budovu opravují. „Prověřeni musí být všichni, kteří měli s touto částí budovy velení armády v poslední době co do činění,“ myslí si Šedivý.

Loupež však mohl fingovat i některý z pracovníků štábu, například proto, aby po sobě zametl stopy po zmanipulované či z jiných důvodů podezřelé zbrojní zakázce. Právě na takové transakce si totiž chce nový ministr obrany Alexandr Vondra posvítit.