Olomoucký žalobce spáchal trestný čin, řídil opilý s 1,99 promile

Olomouc - Olomoucký státní zástupce Aleš Zdráhala, který má mimo jiné na starosti případy trestných činů řidičů, řídil pod vlivem alkoholu. Policejní hlídka mu před měsícem při kontrole naměřila v dechu 1,99 promile. Jízdu pod vlivem takového množství alkoholu zákon klasifikuje jako trestný čin. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Zdráhala je podle serveru na neschopence a čeká na soud.

„Dne 24. června 2010 zastavila policejní hlídka vozidlo Audi A4 na silnici směrem do centra. Devětapadesátiletý řidič jel v místě, kde je povoleno 50 km/h, o patnáct kilometrů za hodinu více,“ řekla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková. Muž nadýchal 1,99 promile, následný odběr krve prokázal 1,4 promile. Jméno opilého řidiče mluvčí nesdělila, podle serveru ale tři na sobě nezávislé zdroje potvrdily, že policie při jízdě po frekventované silnici přistihla skutečně podnapilého Zdráhala.

Pachatele soud nemine

„Případ je na policii ve stadiu přípravného řízení, ještě nikdo nebyl obviněn,“ řekl Zdeněk Mencler z okresního státního zastupitelství ve Vsetíně, které případ vyšetřuje. Podle Menclera pachatele zcela jistě soud nemine, jízdou pod vlivem tak velkého množství alkoholu totiž spáchal trestný čin.

Zdráhala působí na zastupitelství už několik let, mimo jiné má na starosti i prohřešky řidičů. Například v roce 2004 byl žalobcem v případu nehody v Samotiškách u Olomouce, při které přišli o život čtyři mladí lidé. V roce 2008 zase podal žalobu na řidiče tramvaje, který přivřel tříletého hocha ve dveřích, a pak ho asi sto metrů táhl.