Dvořáková zůstává v čele akreditační komise

Praha - Koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) schválil dnes návrh na znovujmenování Vladimíry Dvořákové předsedkyní Akreditační komise. Vláda jmenovala také dalších šest členů komise, která má dohlížet na vysoké školy. Po jednání kabinetu to novinářům oznámil premiér Nečas. Ministr školství Josef Dobeš (VV) rozhodnutí vítá, bere podle něj vítr z plachet spekulacím o zpolitizování otázky obsazení funkce. Zdůraznil také, že třetině členů komise brzo vyprší mandáty.

V akreditační komisi zasedá 21 členů. Kromě Dvořákové, která rozvířila aféru kolem dění na plzeňské právnické fakultě, což se nelíbilo některým politikům, schválila vláda do druhého funkčního období i další tři nynější členy a tři nové členy. Zatím se nestalo, že by vláda návrh na nové členy AK neschválila. Dobeš se s Dvořákovou setkal minulý týden a slíbil, že kabinetu předloží návrh připravený jeho předchůdkyní Miroslavou Kopicovou.

Ministr školství Josef Dobeš:

„Do čela komise jsem opět navrhl Vladimíru Dvořákovou, protože si jí vážím jak profesně, tak lidsky a domnívám se, že její nekompromisní vystupování v kauze plzeňských práv významně přispělo ke kultivaci veřejného života v této zemi.“

Nové členy AK měla vláda projednávat už dříve, proti Dvořákové však vznesli námitku tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (za ODS) a ministr obrany Martin Barták (za ODS). Pochybnosti vyjádřil také Úřad vlády. Kritika se týkala vystupování Dvořákové v médiích v souvislosti s plzeňským skandálem. Šéfka komise totiž poměry na škole a podezřelé udílení titulů tvrdě kritizovala a zveřejňovala zjištěné nepravosti.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24