NS odmítl dovolání Uzbeka, který zabil a rozčtvrtil muže

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Uzbeka Šachzoda Maksudova, jenž zabil a rozčtvrtil muže z Běloruska. Části těla se našly v roce 2008 na různých místech v Praze. Trest 13,5 roku vězení za vraždu tak definitivně platí. Nyní má Uzbek již jen spíše teoretickou možnost podat ústavní stížnost.

Mladý Bělorus pobýval v Česku legálně, provozoval stánek s elektronikou a požádal o politický azyl. Maksudov jej 24. nebo 25. srpna 2008 vylákal do ubytovny v Hostivaři. Zavraždil ho úderem tupým předmětem do temene hlavy, protože chtěl získat jeho věci.

O několik dní později Maksudov tělo rozřezal na kusy, aby se mohl mrtvoly snáze zbavit. Pravou ruku oběti amputovanou v lokti pak našli pracovníci třídírny odpadů v Malé Chuchli, pravé chodidlo objevila policejní hlídka u hostivařské přehrady. Hlavu zabalenou v igelitové tašce našel zaměstnanec úklidové služby až předloni v březnu v Praze 4.

Policisté u Maksudova nalezli Bělorusův mobilní telefon, řetízek, notebook, několik GPS navigací, MP3 přehrávačů a SIM karet v celkové hodnotě 51 000 korun. V Uzbekově pokoji navíc objevili Bělorusovu krev. Znalci popsali Maksudova jako člověka s průměrným intelektem, zvýšenou agresivitou a málo rozvinutou emocionalitou.

Maksudov svou vinu od počátku popíral a tvrdil, že v době činu stál ve frontě na cizinecké policii a klíče od svého pokoje svěřil známému. Podle Maksudova vraždil právě tento muž.

Vydáno pod