Padělání stáří aut soud potrestal, přetočení tachometru už ne

Hradec Králové - Podmíněný trest a pokutu dvě stě tisíc korun dostal u odvolacího Krajského soudu v Hradci Králové podnikatel Leoš Flídr ze Solnice na Rychnovsku. Dovážel z ciziny ojetá auta a v dokladech padělal jejich stáří. Omladil tak třicet vozů, které tehdy nesplňovaly podmínky pro provoz na českých silnicích. Rozsudek je pravomocný. Flídr ale nebyl v této kauze jediný potrestaný. Majitele autobazaru vinili policisté i z přetáčení tachometrů, až o sto tisíc kilometrů zpět. Soud ale tuto část obžaloby neuznal.

Technické průkazy jsou rodnými listy aut. Ta, která z ciziny v letech 1999 až 2002 dovážel Leoš Flídr, na české silnice nesměla. Když ale změnil údaj o jejich stáří, lidé si je v nevědomosti rádi koupili. K zákazníkům jeho firmy patřili soudci, policisté, žalobci, úředníci státní správy. Proto speciální vyšetřovací tým pracoval za přísného utajení. Policisté za sebou dokonce pečetili dveře.

Podnikatel přepisoval údaje v technických průkazech

„Na originálech zahraničních technických průkazů dovezených vozidel neoprávněně přepisoval či nechal přepisovat údaje o datu první registrace a o emisní normě a ty pak sám nebo prostřednictvím jiných majitelů jako pravdivé a správné předkládal STK,“ řekl předseda a mluvčí rychnovského okresního soudu Jiří Fuks. „Pan Flídr byl potrestán odnětím svobody na jeden rok a tři měsíce s odkladem na dobu tří let. Zároveň mu byla uložena pokuta ve výši dvě stě tisíc korun,“ uvedla místopředsedkyně hradeckého krajského soudu Jolana Maršíková.

V průběhu vyšetřování se ukázalo, že jeden z policistů, Václav Cabalka, vynášel podezřelým mužům informace. Dostal za to dvouletou podmínku.

Přetáčení tachometrů zatím není v Česku přímo trestné

Postih za přetáčení tachometrů chtějí do českých zákonů prosadit Věci veřejné. Podnět nejdříve předají ministerstvu spravedlnosti a později ho budou prosazovat i v parlamentu. „Do zákona o schvalování technické způsobilosti vozidel potřebujeme dostat jednu větu, že zásah do tachometru je možný, pokud dojde k poruše, ale bude to někde zaznamenáno – asi v technickém průkazu – a současně zásah bez udání důvodu, že je úplně protiprávní,“ popsal chystané změny dopravní expert Věcí veřejných Stanislav Huml.

Skutková podstata, která by definovala bezdůvodné přetočení tachometru jako trestný čin, bude zanesena do trestního zákoníku, kde budou stanoveny i konkrétní tresty.

„Umím si přestavit, že tam bude peněžitý trest, umím si představit, že tam ale bude i zákaz činnosti, že někdo přijde o živnostenský list. No a ta vrcholová trestnost symbolickým odnětím svobody tam samozřejmě může být také,“ řekl dopravní expert strany Věci veřejné Stanislav Huml.

Proti v zásadě nejsou ani koaliční partneři. Ministerstvo ale zatím neví, kdy bude novela připravená.

„Novelou se v současné době zabývá expertní komise a pokud vše půjde podle plánu, tak by mohla opustit ministerstvo spravedlnosti někdy na podzim,“ doplnila mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

Z celkového počtu ojetých aut, které se v Česku za rok prodají, má tachometr stočený až polovina. Vyplývá to z odhadů firem, které ojeté vozy kontrolují. Podvodníci tak na úkor zákazníka vydělají desítky, ale i stovky tisíc korun. Nejlepší obranou je proto nechat si auto ještě před koupí prověřit.