Z Polska do Harrachova jezdí místo vlaků autobusy

Harrachov - Místo vlaků jezdí do Harrachova autobusy. I když tam z Polska vede rekonstruovaná železniční trať. Chybí jí ale traťový telefon, a tak podle polských úřadů není mezistátní provoz možný. Cestující si stěžují na zmatky při přestupování a Liberecký kraj na to, že i přes sliby polské strany provoz na trati stále nezačal. Denně tam mělo projet pět párů vlaků. Kdyby se však při rekonstrukci nezapomnělo na traťový telefon.

Polsko nemá předpisové spojení s Českem a vlaky ze Sklářské Poreby tak končí na hranici v Jakuszycích. Do Harrachova vozí turisty autobus, který dál nejede. Podle harrachovského starosty jde o další ztracenou sezónu. Byl by to obrovský přínos, jak pro Harrachov, tak pro Sklářskou Porebu tvrdí starosta Tomáš Ploc.

„V současné době se jedná o výjimce, že by toto spojení bylo zajištěno internetovým způsobem mezi výpravčími ze Sklářské Poreby do Tanvaldu,“ řekl mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Do Česka přijel vlak jen jednou při slavnostní jízdě. Zatímco ve Sklářské Porebě ho hosti vyprovázeli slovy o evropské spolupráci, představitelé Libereckého kraje se odmítli zúčastnit. Podle libereckého radního pro dopravu Martina Seppa mají u několika akcí problémy a to jednání je občas složité.

Rekonstrukce šestnáctikilometrové trati stála sto šedesát milionů korun. Lidé z obou stran hranice usilují o obnovu pravidelného provozu už devatenáct let. Před 65 lety to byla jedna z nejmodernějších tratí.

Vydáno pod