Super Špek Me, nebo naopak? Měsíc v hospodách a šest kilo dolů

Praha - Co se stane, když budete celý měsíc jíst pouze v McDonaldu? To zkoumal úspěšný americký film Super Size Me Morgana Spurlocka. Podobný pokus proběhl také v Česku, kde se ale dobrovolník Luboš Bokštefl stravoval pouze v typicky českých podnicích. „K snídani něco v bufetu, k obědu klasickou hospodskou hotovku a k večeři minutku v restauraci, případné svačinky či chuťovky také v terénu, žádné domácí stravování a také žádný sport. Vše zapíjet českým pivem a vše pod lékařským dohledem MUDr. Lukáše Pollerta,“ píše se v anotaci jeho deníkových zápisků, které nyní vycházejí jako kniha pod názvem Super Špek Me.

Luboš Bokštefl má krevní tlak v normě a postavu člověka žijícího v blahobytu, konstatuje lékařská zpráva ze začátku jeho pokusu. Následující měsíc jedl výhradně v českých restauracích. Jeho zápisky jedlíka měly první čtenáře na webu. „Reakce byla taková, že když to četli, tak dostávali chuť na českou kuchyni,“ říká Bokštefl.

Zatímco jeho americký protějšek Morgan Spurlock během experimentu tloustl a churavěl, Luboš Bokštefl byl podle lékařské zprávy po měsíci v českých hospodách o něco zdravější a zhubl o šest kilogramů.

Lednička, přítelkyně, je daleko nebezpečnější

„On slíbil, že se bude stravovat v hospodách. Ale to znamená ráno snídaně, v poledne oběd a večeře. Kdežto naopak, když se stravuje doma nebo v práci, tak vlastně jí nonstop,“ říká k tomu Lukáš Pollert, který na experiment dohlížel jako lékař.

„Možná, že lednička, přítelkyně, ke které člověk utíká, když přijde večer domu, a i přes den, tak že je daleko nebezpečnější,“ zamýšlí se Bokštefl.

Výsledkem měsíčního obcházení hospod, bufetů a masných jídelen je parodie amerického originálu a recesistický průvodce po tuzemských restauračních zařízeních. „Parodie to je ve smyslu, že on chodil po oblíbených hospodách Američanů a já jsem chodil po oblíbených hospodách Čechů,“ vysvětluje Bokštefl.

Potřebujeme to vzít trochu globálněji

Tradiční česká kuchyně má v knize zastání, výsledek pokusu zároveň ukazuje další významné aspekty stravování.

„Potřebujeme to vzít trochu globálněji, celý životní styl. Jídlo je jen malá součást. Ale to, jak se chováme potom, je dost zásadní,“ říká Lukáš Pollert. Luboš Bokštefl sám přiznává, že po skončení měsíčního experimentu Super Size Me po česku, znovu svá ztracená kila přibral.