Osud Vesecké zpečetí nová vláda, sama odejít nechce

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká ze své funkce sama odejít nechce, přestože její odvolání prosazuje nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vesecké vyčítá hlavně soudní spor s bývalou nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Ta přirovnala Veseckou, exministra spravedlnosti Pavla Němce a taky soudce Pavla Kučeru k justiční mafii kvůli jejich chování v případu Jiřího Čunka. Vesecká zdůraznila, že počká, jak o jejím odvolání rozhodne nová vláda.

Kolem případného odvolání Vesecké je velký rozruch. „Mě do funkce jmenovala vláda a vláda samozřejmě může rozhodnout o mém odvolání. Nemám pocit, že bych byla se svou židlí v Brně srostlá,“ řekla nejvyšší státní zástupkyně. Vláda chce provádět legislativní kroky, aby nedocházelo k politickým zásahům do soustavy státního zastupitelství.

Vesecká se zatím s Pospíšilem, který prosazuje její odvolání, nesešla. „Zaznamenala jsem v tisku jediný důvod, kterým je vedení soukromoprávní žaloby,“ podotkla Vesecká. Ministr spravedlnosti tvrdí, že se snížila důvěryhodnost Vesecké tím, že podala žalobu v kauze justiční mafie. Podle zástupkyně bylo nutné jít do soudního sporu, uznává ale, že by bývalo bylo možné i jiné řešení.

Rozhovor s Renatou Veseckou (zdroj: ČT24)