Majetková přiznání většiny poslanců byla zveřejněna

Praha - Majetková přiznání většiny poslanců za rok 2009 a část roku 2010 jsou už dostupná na internetu. Veřejnost tak do nich může volně nahlížet. Příslušný dokument zatím podle systému Poslanecké sněmovny neodevzdalo sedm poslanců. Těm by mohla v budoucnu hrozit pokuta až 50 000 korun. Podle internetového systému sněmovny neodevzdalo přiznání sedm poslanců. Většina z nich zatím nedodala formulář za letošní rok, za minulý ho dluží poslanec ČSSD Evžen Snítilý. Mezi hříšníky, u nichž schází přiznání za část roku 2010, jsou například bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, jeho nástupkyně Michaela Šojdrová či právnička Klára Slámová (ODS).

Všechna přiznání ještě před zveřejněním museli zkontrolovat členové mandátového a imunitního výboru sněmovny. Podle předsedy výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) nebyla všechna vyplněna správně. „Spíše to byly chyby typu, že někdo napsal například koupi nemovitosti, ale nezaškrtl kolonku ano ani ne. To znamená, že zapomněl jeden křížek. Proto jsme tyto poslance požádali, aby si to opravili,“ popsal kontrolu Tejc. Výbor se prý nezabýval faktickým ověřováním uvedených informací. Podle Tejce byli všichni poslanci, kteří neměli přiznání v pořádku, na tento fakt upozorněni, v případě nedodání považuje Tejc za místné udělit pokutu. Doplnil, že pokutu může udělit mandátový a imunitní výbor až do výše 50 tisíc korun.

Z přiznání vyplývá třeba to, že někdejší místopředseda dolní komory Jan Kasal si loni skoro za milion postavil sluneční elektrárnu. Nejvíce v minulém roce zbohatl exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), jenž podle přiznání inkasoval 82 milionů korun za prodej akcií. Naopak asi největším dlužníkem je bývalý poslanec Daniel Petruška (ODS), který má hypoteční úvěr a půjčku ve výši 12 milionů korun.