Pitr podal dovolání v kauze vyvedení akcií Setuzy

Praha - Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, kterému soudy v kauze obchodů s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny z roku 2000 vyměřily souhrnný šestiletý trest vězení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Pitrův advokát Daniel Tetzeli před prvoinstančním i odvolacím senátem neúspěšně namítal, že stíhání jeho klienta je promlčeno, a navrhoval jeho zastavení.

Michal Zouhar, který byl souzen s Pitrem a dostal pravomocně dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let, dovolání nepodal, má ale ještě několik dní čas. Muži vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit (AGC), které tím způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Pitra soudy uznaly vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku, Zouhara z pomoci k tomuto trestnému činu. „Není sporu o tom, že jednali po dohodě,“ řekla v dubnu soudkyně odvolacího senátu Jana Kantorová. Soud Pitrovi uložil i pětiletý zákaz výkonu funkcí ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev, Zouhar dostal stejný zákaz na tři roky.

Škodu muži podle rozsudku nahrazovat nemusejí. Firma AGC se totiž nepřipojila k řízení s nárokem na náhradu škody a sdělila, že se necítí být poškozenou. Pitrovi soud uložil trest souhrnný, již v roce 2006 byl totiž pravomocně odsouzen k pětiletému trestu vězení za daňové delikty z roku 1994. Do vězení nenastoupil a od roku 2007 se podle všeho skrývá v zahraničí. Je na něho vydán tuzemský, evropský i mezinárodní zatykač.

Kauza souvisí s pádem IPB

Motivem jednání obou mužů byla podle pravomocného verdiktu snaha vyvést akcie Setuzy a Mila z dosahu Československé obchodní banky (ČSOB), která převzala Investiční a Poštovní banku (IPB) po jejím pádu. Podle obchodního rejstříku byly totiž v roce 2000 IPB s podílem 750 milionů korun a Setuza s podílem 700 milionů korun majiteli společnosti Českomoravská finanční a leasingová (ČMFL), která vlastnila AGC.

Oba muži podle verdiktu uzavřeli koncem června 2000 smlouvy o prodeji akcií Setuzy a Mila z majetku AGC firmě Invest Oil Bohemia (IOB) celkem za 750 milionů korun (402 549 akcií Setuzy za 120 milionů korun, 589 akcií Mila za 630 milionů korun). Stalo se tak krátce po pádu IPB. Smlouvy za kupující společnost podepsal podle spisu Zouhar, který byl v představenstvu IOB, a za prodávající předseda představenstva AGC Pitr.

IOB měla peníze za Setuzu a Milo uhradit do 60 dnů, to se ale podle soudů nestalo. Následně bylo ke smlouvám podle spisu vydáno několik dodatků, kterými se odsouval termín splatnosti postupně až na konec roku 2000. Koncem srpna pak byla uzavřena dohoda, podle níž v případě, že by IOB Agrocreditu za cenné papíry Setuzy a Mila nezaplatila, měly sloužit jako záruka akcie ČMFL.

AGC nakonec od IOB obdržela místo tři čtvrtě miliardy korun 700 kusů akcií ČMFL, které měly v té době tržní cenu maximálně 1,2 milionu korun. Oba muži tím způsobili AGC škodu přesahující 704 milionů korun.