Policista zfackoval sprejery, dostal podmínku a přišel o práci

Ostrava – Krajský soud v Ostravě dnes potrestal policistu Romana Kotrlu osmi měsíci vězení s odkladem na osmnáct měsíců a zákazem činnosti na dva roky. Potvrdil tak předchozí rozsudek Okresního soudu v Bruntále. Podle obžaloby přivezl policista v červenci 2008 se svým kolegou Adamem Jarošem dva sprejery do zadního traktu u obchodního centra Moravoland. Oba mladíky pak zfackoval a vynutil si tak jejich přiznání, že budovu posprejovali.

Kotrla se proti verdiktu okresního soudu odvolal. Krajský soud to ale zamítl jako nedůvodné. Policista byl poté ihned propuštěn. „Ve chvíli, kdy byl pan krajský ředitel informován o pravomocném rozhodnutí soudu, propustil policistu ze služebního poměru,“ potvrdila tisková mluvčí PČR Bruntál Pavla Tušková. Propuštěný policista může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle státního zástupce Aloise Dlouhého jsou sice policisté povinni objasňovat sprejerství, ale musí přitom postupovat podle zákona: „Žádný policista nesmí žádného podezřelého nutit k doznání násilím, takové metody používalo gestapo nebo státní bezpečnost.“

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Za loňský rok se policisté podle statistik dopustili zhruba 300 trestných činů. Případy, kdy je policista odsouzen za to, že někoho nutil k doznání fyzickým násilím, jsou ale podle Dlouhého naprosto výjimečné. „Za posledních osm let byl za takové jednání z roku 2005 odsouzen pouze policejní komisař v Novém Jičíně,“ dodal.

Vydáno pod