Česko zchladily bouřky, o víkendu hrozí i třetí povodňové stupně

Praha - Českem se přehnaly silné bouřky. Večer zasáhly sever, v noci pak jih a střed země. Hasiči zatím odklízeli několik popadaných stromů a někde čerpali i vodu ze sklepů. Už dnes odpoledne hrozí na Moravě a ve Slezsku další přívalové srážky, které mohou rozvodnit menší toky a zatopit níže položené sklepy a garáže. V sobotu pak přijde hlavně na jih a jihozápad Čech silný vydatný déšť. Nejhorší situace by mohla být na tocích, které odvodňují Šumavu, Novohradské hory a Český les. Podle meteoroložky ČT Marie Odstrčilové zde hydrologové předpokládají i třetí stupeň povodňové aktivity. V neděli budou přeháňky už jen místy, od pondělí by teploty měly začít opět růst. Hlavně lidé s nemocným srdcem ale mohou mít kvůli ochlazení problémy, měli by se proto vyvarovat větší zátěže.

Přívalové deště v noci na dnešek rozvodnily řeky na severu Čech. Řeka Bílina ráno zatopila několik sklepů a je na druhém stupni povodňové aktivity. Během několika hodin by ale měla kulminovat a pak začít postupně klesat. „Bylo to asi okolo páté hodiny ráno, několik rodinných domů mělo zalité sklepy. K podobným případům jsme vyjížděli ale i ve zbytku kraje, kde nateklo do domů převážně ze strání,“ popsal situaci mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. První vlna výjezdů podle něj začala ve čtvrtek od 21:00, druhá dnes ráno. V Čepirozích na Mostecku podle Rudolfa dokonce nateklo 30 centimetrů vody do obytných místností tří domů. Největší škody napáchala Bílina ve stejnojmenném městě, kde strhla podpěry pod bedněním na stavbě lávky pro pěší.

Celkem zatím zaznamenali hasiči 14 výjezdů kvůli odčerpávání vody. Ještě během čtvrtečního odpoledne přitom měli opačné starosti, hned pětkrát museli vyjíždět k požárům trávy. Rozmary počasí přinesly do statistik i 15 zásahů u popadaných stromů a jeden vyloženě nebezpečný zásah. Na úbočí kopce Doubravka v Teplicích při odpolední bouřce vzplál zahradní domek, v němž navíc při požáru explodovala propanbutanová lahev. Nikdo ze zasahujících hasičů ale nebyl zraněn.

Teplotní výkyvy dopadají na lidský organismus

Razantní změna počasí přináší mimo obrodného účinku pro přírodu také mimořádnou zátěž na lidský organismus, rychlý skok z letních tropů do takřka jarního aprílového počasí může ovlivnit až polovinu Čechů. V ohrožení jsou kardiaci, pacienti s dýchacími potížemi, těhotné ženy, stejně tak i senioři a děti do 4 let. Podle primáře kardiologické kliniky Jiřího Kettnera mají tito lidé oslabený nebo nedostatečně vyvinutý termoregulační systém.

U citlivých jedinců se podle odborníků odrazí prudký teplotní výkyv také v psychice. „Pokud se někdo pohybuje na hraně klinických projevů deprese nebo psychózy, může to samozřejmě přispět k přechodu za tuto hranici,“ říká pro ČT psychiatr Martin Hollý.

Vydáno pod