Další skandál v armádě - úředník ministerstva si přihrával zakázky

Praha - Protikorupční policie se zabývá případem úředníka ministerstva obrany, který přes nastrčené společnosti údajně připravil stát o miliony korun. Úředník Správy vojenského bytového fondu Kajetán Kalivoda podle MF Dnes vypsal tři výběrová řízení, která s cenou 53 milionů korun vyhrály zcela neznámé firmy. Vzápětí zakázky postoupily Kalivodově společnosti H+V Praha. Ta si na provedení rekonstrukce tří ubytovacích zařízení najala stavební firmu, které slíbila už jen 44 milionů. Kalivoda tak získal bez práce 9 milionů, naopak oprava nemovitostí stojí. Inspekce ministra obrany už na pokyn šéfa úřadu Alexandra Vondry začala případ vyšetřovat

Sám Kalivoda z ministerstva odešel na začátku července, kdy bylo jasné, že se případ dostane na veřejnost. Připustil, že „zakázky začal“, neví prý ale, že skončily u jím spoluvlastněné společnosti. Podle MfD jej po této první reakci nebylo možné sehnat stejně jako mladé majitelky dvou „prázdných schránek“, nastrčených neznámých společností, kterým úřad zakázky zadal. Redaktory navíc při práci na reportáži údajně fyzicky napadl Tomáš Krejča, syn dalšího spolumajitele H+V Praha.

Kalivodova společnost nakonec nezaplatila ani najaté stavební firmě Globe Estate, která práce na vojenských ubytovnách v Chotusicích, Táboře a zateplení bytových domů v Kozlově prováděla. Její majitel Stanislav Štalmach se rozhodl promluvit. Hlavou „organizace“ podle něj není úředník Kalivoda, ale Viktor Krejča, jehož žena je spoluvlastníkem H+V Praha.

Kalivodův nadřízený Hošta se možná také namočil

Bývalý Kalivodův nadřízený, ředitel Správy vojenského bytového fondu Roman Hošta, který smlouvy s nastrčenými firmami podepisoval, tvrdí, že o celé věci neměl tušení. Na Kalivodu, kterého do úřadu sám přivedl, podal trestní oznámení. „Řádně jsme vypsali tendr a zveřejnili ho na internetu. Nezávislá komise poté vybrala nejlevnější nabídku. Jak jsem to všechno mohl vědět?“ brání se nyní. Hošta v současnosti šéfuje veškerým akvizicím ministerstva obrany a je na úrovni náměstka, připomíná deník. Uvádí také, že Hošta je v současnosti koncipientem s pozastavenou činností v advokátní kanceláři právníka Milana Teleckého, který výběrová řízení zajišťoval po právní stránce.