Rodiče si budou moci měnit délku rodičovské dovolené

Praha - Nečasova vláda chystá úpravu rodičovské dovolené. Chce umožnit maminkám, aby mohly operativně přecházet mezi dvou, tří a čtyřletou rodičovskou dovolenou. Dnes se musí maminka na začátku závazně rozhodnout pro jednu z variant, a tu už pak nemůže změnit. Přitom jen těžko může vědět, jaká bude za tři roky situace. Nově také budou moci žádat o dvouletou rodičovskou všechny maminky bez ohledu na výši platu. Podle dnes platných pravidel se musí maminky poměrně brzy závazně rozhodnout pro jednu ze tří možností.

Buď zůstat doma dva roky a brát příspěvek 11 400 měsíčně, nebo tři roky a 7 600, nebo čtyři roky a do 21. týdne mít 7 600 a potom měsíčně už jen 3 800 korun. Například paní Dana se rozhodla pro dva roky s tím, že pak by ji mohla zastoupit v hlídání její maminka.

Spousta maminek neví jistě, zda se bude moci skutečně vrátit podle domluvy do práce a zda bude mít skutečně hlídání. I pro takové matky nebo i otce chystá ministerstvo práce už od poloviny příštího roku změnu pravidel. Rodiče budou moci podle potřeby přecházet během rodičovské dovolené z jedné rychlosti na druhou. Celkový balík peněz zůstane vždy stejný. Záleží jen na tom, jak rychle si jej kdo vyčerpá.

„Různě naplánovat a různě proměňovat v průběhu tohoto období je skvělý nápad, protože někdy se to nepodaří tak, jak to bylo původně naplánováno,“ vyjadřuje spokojenost s návrhem zakladatelka mateřských center Rút Kolínská.

Systém bude nově fungovat tak, že celková suma, která bude vyplacena, bude vždy stejná, ať se jedná o dva, tři nebo čtyři roky. Kolik to bude, zatím ministerstvo nechce říci. Stejně ale nechce výši rodičovského příspěvku snižovat. Ten v případě dvouleté i tříleté zůstane stejný. Jen v případě čtyřleté se sníží asi o dvě stě korun, aby se celková částka vyrovnala ostatním rychlostem. V současném systému totiž byla výhodnější. Nově také budou moci žádat o dvouletou rodičovskou všechny maminky. Dříve to byly jen ty, které vydělávaly více než 16 700 měsíčně.

Výše rodičovského příspěvku
Zdroj: ČT24