První projekty z problémové výzvy operačního programu schváleny

České Budějovice - Výbor regionální rady dnes na mimořádném zasedání schválil první přehodnocené projekty z páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad, kterou se dlouhodobě zabývá policie. Jde o projekty modernizace regionální silniční sítě a rozvoje infrastruktury pro veřejnou dopravu. V obou oblastech se celkem rozdělovalo přes 1,5 miliardy korun.

V oblasti modernizace silnic bylo hodnoceno 11 žádostí a všechny uspěly. V oblasti veřejné dopravy pak bylo hodnoceno 12 žádostí, z nichž uspělo pět a jeden s výhradou, uvedl mluvčí úřadu Adam Kotalík. Úspěšní žadatelé musí ještě doložit takzvané povinné přílohy a potom s nimi může být uzavřena smlouva o poskytnutí dotace. Lhůta na tento proces je 55 pracovních dní. Kompletní seznam úřad zveřejní na stránkách www.rr-jihozapad.cz.

K největším podpořeným projektům patří například jihočeský program modernizace silnic druhé a třetí třídy s celkovou dotací 354 milionů korun a takzvaná zanádražní komunikace v krajském městě s dotací 195 milionů korun. Na plzeňské straně pak prošel například severozápadní obchvat Klatov s dotací 238 milionů korun či obchvat Všerub s dotací 132 milionů korun.

Všechny projekty jsou přehodnocovány

Na základě květnového rozhodnutí výboru regionální rady jsou projekty přehodnocovány po etapách. Další část přehodnocených projektů by měl výbor schválit v první polovině srpna. Do konce července by měly být přehodnoceny projekty rozvoje zdravotnické péče a revitalizace památek a využití kulturního dědictví v cestovním ruchu. Do poloviny srpna pak budou přebodovány projekty rozvoje infrastruktury pro sociální integraci a do konce srpna oblasti týkající se rozvoje místních komunikací a infrastruktury ve školství. Pro přehodnocování 6. výzvy je vyhrazeno září.

Policie prošetřuje údajné nezákonné přidělování evropských dotací z páté výzvy regionálního operačního programu ve výši 3,8 miliardy korun. Ve výzvě bylo úspěšných 177 žádostí. Výbor rady regionu se na základě doporučení ministerstva financí rozhodl, že nechá přehodnotit všech 630 žádostí podaných v páté výzvě.

Policie prošetřovala kvůli stejné metodice hodnocení i šestou výzvu za zhruba půl miliardy. Její výsledky ale ještě nebyly vyhlášeny, i tak výbor nechá všech asi 140 žádostí přehodnotit. Přebodování obou výzev by mělo být hotovo do konce září. V souvislosti s vyšetřováním policie stíhá bývalého šéfa úřadu Jiřího Trnku a jeho spolupracovníka Martina Půlpytla. Trnka byl několik měsíců ve vazbě.