ČSSD bojuje proti černým duším - v Litoměřicích se musí členové přeregistrovat

Praha – Všichni členové ČSSD v litoměřické buňce se budou muset přeregistrovat, rozhodlo tak předsednictvo strany, které chce tímto krokem z litoměřické organizace odstranit tzv. černé duše. Litoměřická organizace je už asi rok rozdělená a její členové se vzájemně obviňují z různého porušování stanov a hromadného náboru členů. Naposledy upozorňovala média na podobný nábor z počátku června. Kontrolní komise ČSSD navíc prozkoumá stav členů v dalších organizacích, kde v poslední době přibylo hodně lidí, poté rozhodne o dalším postupu.

Spory sociálních demokratů v Litoměřicích vypukly na jaře loňského roku, kdy začaly vznikat kandidátky do voleb do Poslanecké sněmovny. Část sociálních demokratů tehdy dokonce ze strany odešla, někteří do Strany práv občanů - Zemanovci. Nejznámějším byl někdejší poslanec Robert Kopecký, který se ale nakonec do ČSSD vrátil. 

O přeregistraci litoměřické organizace požádal vedení strany nově zvolený poslanec a děčínský předseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který je zároveň krajským místopředsedou sociální demokracie. Podle něho tento krok přinese pořádek a navrátí ČSSD důvěru. Děčínská organizace také čelila podezření z organizování hromadných náborů. Podle některých médií za vstup zájemci dostali slíbenou jízdu luxusní limuzínou.   

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Systematicky chce ČSSD omezit možnost náboru černých duší přijetím opatření na stranickém sjezdu, který se uskuteční příští rok na jaře. „Nejsme bezpečnostní agenturou ani policií,“ uvedl Sobotka na dotaz, co udělá sociální demokracie se členy, kteří jsou za nelegální nábory odpovědní. Připomněl také, že několika „velrybářům“, jak se začalo černým náborářům říkat, sociální demokracie členství pozastavila. 

Do Senátu budou kandidovat Špidla, Škromach i hejtmani

Předsednictvo dnes také schválilo kandidáty pro podzimní volby do Senátu. Seznam už má strana kompletní až na dva pražské obvody, o kterých pražská organizace rozhodne v nejbližších dnech. Tahouny kampaně mají být například někdejší předseda sociální demokracie a eurokomisař Vladimír Špidla v Českém Krumlově, ekonomický expert strany Jan Mládek v Táboře, lékař Jan Žaloudík v Brně a bývalý cyklista Josef Regec v Blansku.

Všechny kandidáty včetně aktualizovaného programu představí ČSSD 25. září v Olomouci na programové konferenci. Podle úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky sociální demokraté v Olomouci vystoupí také s vizí hlavní opoziční strany. 

Po masivní kampani ČSSD před jarními volbami do sněmovny plánuje strana na senátní a komunální volby rozpočet 50 milionů korun. Podle Sobotky je tato částka dostatečná a srovnatelná s náklady na senátní a komunální volby v uplynulých volebních obdobích. Rozpočet bude nicméně o řád nižší, než byl pro volby do sněmovny.    

Hlavními tématy v podzimních volbách budou podle sociálních demokratů spravedlivé rozložení dopadů snižování státního deficitu na všechny skupiny obyvatel, zachování a modernizace sociálního státu a boj proti privatizaci veřejných služeb do rukou mocenských skupin.

Vladimír Špidla
Zdroj: ČT24