Ministr Jankovský: Veřejná zakázka bude už od milionu

Praha - Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) klesne částka pro vypisování státních zakázek na polovinu, tedy na jeden milion korun. V souvislosti s tím podotkl, že současná hranice dva miliony je jedna z nejvyšších v Evropě. Vláda však, dle jeho názoru, nejspíše návrh novely zákona o veřejných zakázkách do konce roku projednat nestihne. V rozhovoru, který uveřejnilo dnešní vydání Mladé fronty Dnes, ministr rovněž zapochyboval, že se do novely podaří dostat podmínku zveřejnění jasné majetkové struktury firem, jež se o veřejné zakázky ucházejí.

„Nejsem příznivcem striktního výkladu, že na konci musí být vidět fyzická osoba. Naše přání zakotvené v koaliční smlouvě se totiž nedá úplně harmonizovat s evropským právem. A můžeme se dostat do problému, kdy se bude hlásit nějaký zahraniční uchazeč. To musíme ošetřit,“ prohlásil ministr za Věci veřejné.

Jankovský dále uvedl, že nyní se připravuje technická novela, která český stávající zákon sladí s evropskou směrnicí v oblasti obrany a bezpečnosti a vláda ji projedná asi v říjnu. U kompletní novely by ale podle něj bylo hodně optimistické, kdyby se návrh do konce roku dostal k projednání vládě.