Reforma tajných služeb nebude prioritou nynější koaliční vlády

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas míní, že správnou cestou reformy českých tajných služeb by bylo jejich „funkční spojení“, země by tedy disponovala jednou rozvědkou a jednou kontrarozvědnou službou. Nečas to řekl s tím, že prioritou jeho kabinetu jsou ale jiné reformy než tato. Ke změně podoby české zpravodajské komunity by byla potřebná politická shoda.

V současnosti v ČR existuje Vojenské zpravodajství, jehož součástí je rozvědka i kontrarozvědná služba a dvě civilní organizace. V zahraničí působí Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), kontrarozvědnou a bezpečnostní prací doma se zabývá Bezpečnostní informační služba (BIS).

O potřebě reformy a zeštíhlení tohoto systému, který má své kořeny ještě v totalitním Československu, se hovoří už léta. Naposledy letos v květnu tehdejší ministr obrany Martin Barták (nominovaný ODS) hovořil o reformě služeb, která by podle něj měla začít v roce 2011 a zeštíhlit aparát služeb na jednu civilní a jednu vojenskou.

Právě konkrétní podoba reformy a tedy i to, kteří zaměstnanci které služby by museli odejít, se může stát důvodem, proč k ní nynější vláda nepřistoupí. „Myslím si, že jsou důležitější reformy,“ podotkl premiér. Nestojí prý o to, „lámat věc přes koleno“ a „vyvolat skrytou válku zpravodajských služeb“. Pokud by výsledkem politické diskuse byl místo nalezení shody jen další koaliční střet, změny v podobě rozvědek a kontrarozvědek zřejmě počkají. „Toto není klíčový bod, který má tato vláda řešit,“ uzavřel Nečas.