Dobeš: Škrty se nesmí dotknout platů učitelů, jinak zvážíme veto rozpočtu

Praha - Pokud se škrty v resortu ministerstva školství dotknou platů učitelů, je připraven ministr školství Josef Dobeš a následně i Věci veřejné použít v rámci koalice právo veta při rozhodování o státním rozpočtu. Dobeš to řekl Otázkách Václava Moravce v reakci na plán ministerstva financí, které počítá s tím, že by školství mělo do ledna příštího roku ušetřit tři miliardy korun. Podle Dobeše ale takové škrty nejsou v resortu možné, aniž by se dotkly mezd učitelů.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž požaduje, aby všechna ministerstva ještě v letošním roce ušetřila ve svých výdajích zhruba deset miliard korun. Důvodem je snaha udržet deficit veřejných financí na hranici 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Ministerstvo školství by podle Kalouska mělo ušetřit ze všech resortů nejvíc - tři miliardy, ale například ministerstvo obrany jen 150 milionů. Dobeš byl podle svých slov touto částkou překvapen, nicméně šetření se nebrání. „Jsme součástí vlády rozpočtové odpovědnosti a je třeba šetřit,“ uvedl. Podrobnou analýzu dopadů takového škrtu bude mít Dobeš k dispozici až v úterý, i tak si ale myslí, že bez sáhnutí na peníze učitelů tolik resort ušetřit nebude schopen.

Při koaličních jednáních si VV vymínily přesun dvou miliard korun z ministerstva obrany na platy kvalifikovaných učitelů. Mají dostávat minimálně 20 000 korun hrubé mzdy. Dobeš stále počítá i s tím, že nastupující učitelé dostanou v platu 180 000 korun jako náborový příspěvek už příští rok. Podmínkou je vysokoškolské vzdělání pedagogického směru. Po tříměsíční zkušební lhůtě by učitel dostal šedesát procent náborového příspěvku, po odpracovaném roce zbylých čtyřicet procent. Náborový příspěvek se váže na závazek pracovat ve školství pět let. Pokud by se tak nestalo, poměrnou část příspěvku by učitel musel do státního rozpočtu vrátit.

Ministr Dobeš chce zvýšit kredit učitelů ve společnosti - což znamená mimo jiné mít také odpovídající finanční ohodnocení. Dále chce přilákat do školství více učitelů - mužů, a také zavést smlouvu mezi školami a rodiči o chování dítěte ve výuce. To by mělo pomoci v boji se vzrůstající agresivitou žáků. Ministr má také v plánu snížit počty úředníků ve svém resortu. Audit v tomto smyslu by měl být hotový do dvou či tří měsíců.

Výuka
Zdroj: ČT24