Od pátku zemřelo na silnicích osm lidí

Praha - Na českých silnicích zemřelo od pátku do dnešního odpoledne podle předběžných policejních statistik osm lidí. Páteční dopravní nehody si vyžádaly šest lidských životů, v sobotu při nich zahynuli dva lidé a dnes se zatím obešly bez obětí. Končící víkend by tak mohl co do počtu mrtvých při haváriích skončit s nejpříznivější bilancí od začátku prázdnin.

Pokud jde o dny volna, byl mimořádně tragický hned první prázdninový víkend prodloužený o dva sváteční dny. Od pátku do neděle tehdy zahynulo 19 lidí a o následujících dvou státních svátcích dalších sedm. Druhý prázdninový víkend měl 18 obětí dopravních kolizí a třetí prázdninový týden 14 obětí.

V pátek 23. července měla nejtragičtější následky nehoda u Nákla na Olomoucku, kde po střetu motocyklu s osobním vozem zemřeli dva mladí lidé. Řidič zahynul na místě, jeho spolujezdkyně po převozu do nemocnice. V tentýž den zemřel jednadvacetiletý motocyklista na silnici mezi Jindřichovým Hradcem a Pluhovým Žďárem. Dva muži zemřeli v pátek při dvou dopravních nehodách na severu Moravy. Jednu oběť měla také nehoda v Ústeckém kraji.

V sobotu zemřel třiadvacetiletý řidič při nehodě v Dolní Krupé na Havlíčkobrodsku. Nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a s autem skončil v rybníce. Sedmadvacetiletý muž zemřel v sobotu v noci po střetu osobního auta a motocyklu v Prostějově. O rok mladší mladík, který na motocyklu rovněž jel, se vážně zranil. Stroj suzuki nesvítil a neměl registrační značku. Oba mladí muži z Prostějovska na něm jeli bez helem.

Policie přichystala na tento víkend na 70 dopravněbezpečnostních akcí, reaguje tak na vysoké počty mrtvých na silnicích od počátku prázdnin. Například dnes se policisté zaměřili na kontroly zájezdových autobusů.

Pražská záchranka má dvě nové sanitky.
Zdroj: ČT24