Bývalý ředitel hodonínské zoo byl obviněn z finančních machinací

Hodonín - Policie obvinila bývalého ředitele zoologické zahrady v Hodoníně Miroslava Fraise z porušování povinností při správě cizího majetku. Podle spisu způsobil zoologické zahradě machinacemi ztrátu 400 000 korun. Nesrovnalosti vznikly při nedávné výstavbě vzdělávacího centra zahrady. Zoo za počítače a multimediální zařízení do ní zaplatila dodavateli fakturu 800 000 korun. Ve skutečnosti ale zahrada dostala podstatně levnější zboží v ceně 400 000 korun.

„Stíhán je ten, kdo za zoo transakci realizoval. S ním je obviněn ještě další muž, který se podílel na dodání techniky,“ vysvětlil mluvčí policie Petr Zámečník. Dodavatel je podle něj stíhán za účastenství. Co se stalo se 400 000 korunami mluvčí neuvedl.

Policie dostala před několika měsíci trestní oznámení, v němž byla na podivnou transakci v zahradě upozorněna. Zastupitelé Hodonína na to zareagovali tím, že Fraise odvolali z funkce. Zatím vykonává práci řadového zaměstnance zoo. Město nařídilo hloubkovou kontrolu účtů zahrady za uplynulé tři roky. Výsledky by měly být známy koncem srpna. Teprve pak by měli zastupitelé rozhodnout o případném Fraisově propuštění.

Hodonínská zoo se podle odborníků pod Fraisovým vedením úspěšně rozvíjela. Zahrada chová 700 zvířat 160 živočišných druhů. Jejím největším lákadlem je nový pavilon se lvy a tygry s jezírkem a třímetrovým vodopádem. Předloni zahradu navštívilo 150 000 osob, což byla největší návštěvnost v její historii.