Na Liberecku více cestujících využívá čipovou kartu

Liberec - V Libereckém kraji přibývá cestujících v regionální dopravě, kteří platí jízdenky krajskou čipovou kartou Opuscard. Nejvíce ji využívají tam, kde je městská doprava. Liberecký kraj chce v příštích měsících zaměřit propagaci karty především na obyvatele žijící mimo velká města. Jen krajská karta jim dává možnost plně využít výhod, které už rok nabízí integrovaný systém dopravy IDOL, informoval o tom náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

Integrovaný systém umožnil od loňského července cestovat vlaky a autobusy v Libereckém kraji s jediným dokladem a za jednotnou cenu. Cestující může na zvolené trase přesedat, aniž by si musel znovu koupit jízdenku. Podmínkou k využití těchto výhod je ale krajská nebo liberecká čipová karta, do jejího zavedení kraj investoval zhruba 25 milionů korun. Karta slouží buď k platbě jednotlivého jízdného, jako takzvaná elektronická peněženka, nebo na ni lze nahrát předplatné. V posledních měsících platí jízdné čipovou kartou zhruba polovina cestujících.

Základní jízdné se po zavedení systému zdražilo z šesti na osm korun, cestující s kartou to ale výrazně nepocítili, naopak někde cestování dokonce zlevnilo. S čipovou kartou je možné koupit jízdenku nebo předplatné až do cílové stanice. Cestujícímu pak stačí jediný doklad pro vlak i městskou dopravu. Návštěvníci kraje, ale i lidé, kteří nejezdí pravidelně, si mohou podle Seppa pořídit anonymní kartu, která je bez fotografie a lze ji získat bez čekání, navíc je přenosná. Čipovou kartu má zhruba 95 000 lidí, asi 46 procent z nich jí platí v autobusech a vlacích.