Od začátku prázdnin už na silnicích zemřelo 113 lidí

Praha - Tragická bilance letošních prázdnin pokračuje. Od jejich začátku už zemřelo na českých silnicích 113 lidí. Jen během minulého týdne se stalo téměř 1 400 nehod, které nepřežilo třináct lidí. Jde tak o třináctý nejhorší týdenní výsledek v letošním roce. V červenci zatím zemřelo při nehodách v Česku 88 lidí, to je o 24 více než loni.

„Tento víkend bylo provedeno přes 79 dopravněbezpečnostních akcí regionálního charakteru. Příslušníky dopravní policie bylo zjištěno 2 973 dopravních přestupků,“ řekl šéf dopravních policistů Leoš Tržil. Na pokutách bylo vybráno přes 2,5 milionů korun.

Výrazně vzrostl počet tragických nehod způsobených pod vlivem alkoholu, kterých se stalo 123, a jedná se tak o 6 procent z celkového počtu. Policie bude dále pokračovat v nulové toleranci alkoholu a dopravněbezpečnostních akcích.

„Červenec zaskočil všechny,“ uvedl dopravní expert Robert Šťastný. Podle něj je problém v následném postihu řidičů s přestupky. Bezohlední lidé jezdí často dál. Na nehodovost má vliv i kvalita silnic. „Každý kilometr dálnice šetří životy,“ doplnil Šťastný. Důležitý je i výcvik mladých řidičů a motorkářů. Podle dopravního experta strany Věci veřejné Stanislava Humla má bodový systém vychovávat a měl by dát řidiči možnost nápravy.

Podle Tržila není počet zjištěných řidičů pod vlivem alkoholu při policejních kontrolách alarmující, nicméně se bude pokračovat v dosavadní strategii. Přispěly k tomu povinné dechové zkoušky při běžných silničních kontrolách, kterými policie od ledna reagovala na nárůst nehod zaviněných pod vlivem alkoholu v posledních letech. Pod vlivem alkoholu bylo zjištěno 138 případů u řidičů a 8 u cyklistů. Pět řidičů bylo pod vlivem návykové látky.

Dnes také začala republiková akce TISPOL, která je zaměřená na autobusovou dopravu. Na silnice policisté vyslali i mobilní jednotky, díky kterým je možné zjistit technický stav autobusů a také je převážit. Policisté však budou kontrolovat i řidiče osobních aut.