Rathovo jízdné zdarma bylo zneužíváno, kraj mění systém

Praha - Středočeský kraj omezí žákovské jízdné zdarma. Žáci a studenti budou od nového školního roku platit jízdné sami, budou ale moci požádat o zpětné proplacení. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) kraj k tomuto rozhodnutí přimělo zneužívání současného systému. K cestě zadarmo totiž stačilo, aby se školák prokázal jen potvrzením o studiu. Kraj ale těžko mohl zkontrolovat, jestli do školy opravdu jel, nebo jestli si na jeho jméno dopravce jízdenku vytiskl a nechal proplatit. Jízdné zdarma stálo krajskou kasu ročně kolem 250 milionů korun.

Náměstek pro dopravu Robin Pošík (ČSSD) přitom loni v létě sliboval, že budou mít autobusoví dopravci bezkontaktní čipové karty, které by podvody znemožňovaly. Kvůli technickým problémům ale karty zatím nejsou. Kraj prý na systému stále pracuje a počítá s tím, že ho v budoucnu zavede. Rath očekává, že se díky novému systému ušetří ročně 25 a 50 milionů.

Změna bude platit od školního roku 2010/2011. Nově každý studující podá vždy na začátku pololetí žádost o vrácení peněz. Jízdné si během roku bude platit sám. Na konci pololetí si bude muset nechat od školy potvrdit docházku. Na základě těchto údajů dopočte Středočeský kraj nejlevnější jízdné pro příslušnou přepravní relaci a ta bude předložena radě kraje ke schválení jako dar Středočeského kraje pro žáka.

Doprava do škol zdarma byla předvolebním slibem ČSSD. Týká se žáků a studentů od šesti do 19 let, kteří mají trvalé bydliště a školu ve středních Čechách. Podobný systém kraj od 1. srpna zavede i v úhradě regulačních poplatků v krajských nemocnicích, které nebudou automaticky placeny za pacienty. Lidé ale mohou zpětně o proplacení poplatků požádat.

Vydáno pod