Na Ústecku propadlou silnici nahradí obchvat

Ústí nad Labem - Dlouholeté potíže mají lidé s uzavřenou silnicí v Sebuzíně na Ústecku. Nejkratší spojka mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi se v roce 2007 propadla a statici už nedoporučili její opravu. Projektanti proto vymysleli náhradní trasu, která se začne budovat už v srpnu, ale její cena se vyšplhala na pětačtyřicet milionů korun.

Silnice postavená na starých sklepech se propadla v roce 2007 při projíždění autobusu s dětmi. Veřejnost dnes zajímá, proč je zkratka do Litoměřic stále zavřená. Podle ředitele projekční kanceláře Karla Dusbaby se hledalo nejlepší technické řešení. Řidiči si myslí, že by stačilo propadlou silnici opravit. Statici to ale nedoporučili.

„V té původní trase by prostě silnici nešlo postavit, tam bychom museli vykoupit několik domů a zbourat je,“ uvedl radní Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS). „Zjistilo se, že to poškození je tak velké, že se vyplatí postavit tu silnici novou a jinde,“ doplnil Dusbaba.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nová část silnice se měla nejdříve přesunout do míst, kde stojí barokní kaplička. Památkáři ale přesun kapličky nepovolili. „Ta kaple stojí v centru obce tři sta let a jestli si někdo myslí, že architektonicky zvelebí obec tím, že tam umístí kruhovou křižovatku, tak je podle mého názoru diletant,“ uvedl Petr Hrubý z ústeckého národního památkového ústavu.

Kaplička tak zůstala na svém místě. Majitelé několika domů v jejím okolí se ale kvůli tomu museli vzdát části svých zahrad. Problém se silnicí vyřeší nakonec u Sebuzína úplně nový silniční obchvat za 45 milionů korun. Podle mluvčí ústeckého krajského úřadu Magdalény Hanáčkové začnou firmy se stavbou nejpozději v srpnu tohoto roku.

Zástupci Ústeckého kraje tvrdí, že další průtahy už nehrozí ani kvůli povinným rozpočtovým škrtům.

Návrh nového obchvatu u Sebuzína
Zdroj: ČT24