Nevěřil meteorologům, tak začal měřit teplotu sám. Dnes jim dává data

Jihlava – Petr Janoušek z Jihlavy je meteorologický nadšenec. Prý nevěří zprávám o překonání rekordů, a tak si domů pořídil kalibrované profesionální meteorologické přístroje a veškeré údaje si zaznamenává sám. Některá data už začal dokonce dodávat i meteorologům.

Počasí posledních dní je na výkyvy typické. Minulý týden teploty přesáhly i 35 stupňů a leckde padaly teplotní rekordy, dnes se do puntíku vyplnila pranostika o svaté Anně – „svatá Anna, chladna z rána“. Byl totiž ohrožen dnešní rekord minimální teploty, který činí – 1 stupeň Celsia a meteorologové ho naměřili v roce 1990. Například na Horské Kvildě bylo dnes pouhých 1,6 stupně. „Nedá se říci, že bych meteorologům nedůvěřoval, chtěl jsem si prostě ověřit, jestli to tak je, nebo není,“ říká nadšenec. A tak si třeba ověřil, že v Jihlavě bylo v létě opravdu teplo, 33,8 stupně Celsia.

Janouškova amatérská meteostanice v Jihlavě je jediným podobným zařízením v krajském městě Vysočiny. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) má nejbližší profesionální stanici v Hubenově. Pan Janoušek tak začal data dodávat i profesionálním meteorologům. „Pro ústav měří denně srážky, které spadly za uplynulý den, takzvaný denní úhrn srážek,“ uvedl Jan Záruba z ČHMÚ.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

A jaké jsou další cíle amatérského meteorologa? Chce svoji meteostanici zmodernizovat a vybavit ji kvalitnějšími elektronickými přístroji.