Komora varuje před lživou reklamou lékáren

Praha - Některé lékárny se dopouštějí klamavé reklamy tím, že vyzdvihují jako svoji výhodu odečtení třicetikorunového poplatku z ceny léku. Odečítání je přitom povinné ze zákona a musí je dělat každá lékárna v republice. Na přečin upozornila Česká lékárnická komora. Podle ní se jej dopouští některé krajské lékárny nebo lékárny z obchodních řetězců.

„Chceme upozornit pacienty, že na odečtení regulačního poplatku mají zákonný nárok. Pokud některá lékárna inzeruje odečítání jako výhodu, klame zákazníky, což není fér,“ uvedl mluvčí komory Aleš Krebs. Komora podle něj zatím nebude dávat podnět úřadům k přezkoumání, chce na nešvar jen upozornit.

Klamavá reklama podle něj nepřispívá k vytváření korektních vztahů mezi pacienty a zdravotníky, proto by měla být ve zdravotnictví pečlivě sledována a příslušnými úřady důsledně trestána. „Jestliže některé lékárny vydávají tuto slevu za vlastní výhodu, která je odlišuje od ostatních, klamou pacienty. Porušují také zákon, který zakazuje vydávat zákonnou povinnost za obchodní výhodu,“ zdůraznil Krebs.

Na nešvar upozornilo i Grémium majitelů lékáren

Grémium majitelů lékáren (GLM) dodalo, že na nekalou soutěž krajských lékáren upozorňovalo už od loňského roku, podávalo na jejich provozovatele žaloby a příslušné krajské soudy vydaly ve všech případech předběžná opatření. „ Vedle klamavé reklamy členové GML žalovali současně zneužití dobrých mravů v obchodní soutěži a způsobenou újmu jiným soutěžitelům. Samotná klamavá reklama bez těchto dalších dvou podmínek by totiž k soudnímu rozhodnutí nestačila,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva GML Marek Hampel.

Skutečný doplatek pacienta se nyní počítá podle složitého vzorce, do něhož se dosazuje i regulační poplatek. Pacient platí 30 korun za položku na receptu, na jednom formuláři mohou být nejvýše tři položky. Vládní koalice to chce změnit, platit by se mělo jen za celý recept, předběžně 30 korun, ve variantách ale jsou i částky od deseti do 50 korun.