Vondra chce nový úřad na nákup zbraní

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra chce, aby se o nákupy zbraní a vojenského materiálu v budoucnu staral Národní úřad pro vyzbrojování. Ten by měl být do značné míry nezávislý na vedení resortu. Píší to dnešní Hospodářské noviny. Instituci, která je běžná v zemích NATO, přitom Česko už mělo, zřídila ji vláda Miloše Zemana. Po pár letech ale skončila. Současný Vondrův návrh zatím nezavrhuje ani opozice.

„Úřad by dohlížel na to, aby akvizice na ministerstvu probíhaly standardně a efektivně. V zahraničí je takováto instituce úplně běžná, v Česku měla být zřízena už dávno,“ řekl deníku Vondra. Návrh prozatím nezavrhuje ani opozice. HN připomněly, že Vondra v pondělí oznámil, že odvolá z funkce šéfa Úřadu pro dohled nad akvizicemi Romana Hoštu, který je podepsán pod podezřelými zakázkami Správy vojenského bytového fondu.

Národní úřad pro vyzbrojování již v Česku jednou fungoval - v roce 1999 jej zřídila vláda Miloše Zemana (ČSSD), po pár letech ale skončil. „Nebyl potřeba, protože resort obrany již nechtěl nakupovat podle toho, co skutečně potřebuje armáda, ale podle požadavků jednotlivých lidí z ministerstva nebo zájmů obchodních firem,“ řekl deníku Jaroslav Štefec, který působil jako první ředitel této instituce.

Například ve Švédsku funguje úřad přes zbrojní zakázky již více než 40 let. Jak konkrétně by měl úřad v Česku fungovat a jak bude jeho nezávislost zajištěna, zatím není jasné. Například ve Francii jmenuje ředitele této instituce prezident, v Británii o něm rozhoduje horní komora parlamentu, napsaly dnešní HN.