Nečas poobědval s prezidentem, řešili vládu i ombudsmana

Praha - Prezident Václav Klaus dnes pozval premiéra a předsedu ODS Petra Nečase na Hrad na pracovní oběd. Poobědvali společně přesně dva týdny poté, co Klaus do funkcí jmenoval Nečasem vedený koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Prvním tématem rozhovoru byla práce vlády a její první kroky, stejně jako zahraniční politika. Premiér podotknul, že úzký komunikační kanál mezi oběma ústavními činiteli je nezbytný.

„Prvním tématem byla samozřejmě práce vlády, to znamená harmonogram zpracování a přípravy vládního programového prohlášení,“ uvedl po setkání s Klausem premiér. Právě to se však může zadrhnout kvůli nesouhlasu vedení Věcí veřejných s plánem úspor na ministerstvech. Návrh šéfa financí Kalouska označil předseda radek John za porušení koaliční dohody, neboť prý diskriminuje ministerstva vedená VV.

Podle Klause spolu s Nečasem na dnešní schůzce probírali zahraniční politiku, především chystané podzimní akce Evropské unie a NATO. Na připravovaný summit NATO v Lisabonu by měli zamířit premiér i prezident společně.

Brífink Petra Nečase po obědě s prezidentem (zdroj: ČT24)

Klaus se s Nečasem dotkli také výběru nového veřejného ochránce lidských práv po smrti Otakara Motejla. Z prvních čtyř kandidátů si nedávno nedokázali poslanci vybrat, což kritizovala především opozice. „Sněmovna nezvládla svou funkci, je to vážná chyba, nyní si to vyžádá nové nominace,“ komentoval situaci úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Nečas zdůraznil, že výběr kandidáta má být záležitostí koaliční dohody vládních stran.

Vydáno pod