Za odchodem tří generálů stála odhalená špionáž

Praha – Vedení české armády řeší další kontroverzní problém ve svých řadách. Podle krátké zprávy Vojenského zpravodajství totiž stojí za náhlým odvoláním vysoce postavených českých generálů špionážní činnost s kontakty na Rusko. Hlavní úlohu v aféře měl mít ruský vyzvědač a jeho známá, vedoucí kanceláře všech tří mužů, kteří na spolupráci s ženou doplatili. Podle Mladé fronty Dnes (MfD) žena s hodností major z armádního štábu v Olomouci spolupracovala s agentem Robertem R. na kontrašpionáži a poskytovala citlivé informace z resortu obrany.

Špionáž mezi vystudovanou psycholožkou a příslušníkem ruské rozvědky byla sledována už pět let. „Identifikovali a eliminovali jsme pronikání ruské vojenské rozvědky do vlivných velitelských struktur armády, jehož cílem bylo získávání citlivých informací z prostředí nejvyšších pater resortu obrany,“ cituje deník krátkou zprávu Vojenského zpravodajství. Podle MfD není jasné, jestli žena pro agenta pracovala vědomě, či nevědomě. Údajný vyzvědač podle deníku působil jako psycholog v jedné české státní instituci.

Po odhalení utekl agent do Ruska, zatímco majorka v armádě skončila. Spolu s ní odešli i vysocí představitelé, pro které žena pracovala - náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky František Hrabal, národní vojenský představitel při Vrchním velitelství NATO v Evropě Josef Sedlák a první zástupce náčelníka generálního štábu Josef Prokš. „Museli odejít proto, že byli neopatrní a to se v takových situacích neodpouští,“ domnívá se publicista Karel Pacner.

Josef Sedlák:

„Vůbec jsem s tím nepočítal. Pokud existovaly informace, že se někdo z mých spolupracovníků stýká se špionem, měla mi to rozvědka říct, aby mě ochránila. A ne že mě bude sledovat jako lumpa a vychutnávat si, jak se nám agent snaží přes třetí osobu vetřít do přízně anebo získat důležité informace.“

Jak závažné informace se k ruskému špionovi dostaly, zatím není jasné. Otázkou zůstává i to, jestli generálové, pro které žena pracovala, o jejích kontaktech s ruským vyzvědačem věděli. Přesto museli z armády odejít. Už jen podezření, že se stýkali s osobami, které mají něco společného s ruskými špiony, je pro výkon vysoké armádní funkce nepřijatelné.

Oficiálně všichni tři muži opustili své posty na vlastní žádost. "Při
odchodu jsem podepsal slib mlčenlivosti, takže se k náhlému propuštění
nebudu detailně vyjadřovat," cituje list Sedláka. Hrabal prý odešel na vlastní žádost, protože nesouhlasil s některými změnami v armádě a nemohl je ovlivnit. Žena zapletená do špionáže prý podle listu sama nevěděla o pravé identitě muže, se kterým se stýkala.

O případ se podle MfD před časem zajímala také civilní kotrarozvědka BIS. „Ruské zpravodajské služby navázaly na práci sovětských zpravodajských služeb. Příkladem může být skupina osob dlouhodobě pracujících pro ruskou zpravodajskou službu proti zájmům Česka,“ stojí ve zprávě této instituce. Mluvčí BIS Jan Šubert a Jan Pejšek z ministerstva obrany však odmítli vyjádření dále komentovat.

  • Josef Prokš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/34/3341.jpg
  • Bezpečnostní informační služba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175338.jpg