Tragédii ve Studénce zavinily i chyby Drážního úřadu

Ostrava - Také chyby Drážního úřadu stojí podle dnešního vydání Lidových novin (LN) za předloňským vlakovým neštěstím ve Studénce na Novojičínsku, kde přišlo o život osm lidí. Podle LN k tomuto závěru dospěla Drážní inspekce, která se zabývá pochybením drážních orgánů. Ve zprávě inspekce prý tento orgán kritizuje zejména Drážní úřad.

Ten prý zásadním způsobem pochybil, když stanovil stavařům jen obecné podmínky a nepočítal s tím, že by na stavbě mohly vzniknout komplikace. „Podle naší zprávy měl Drážní úřad vyhodnotit rizika, co se všechno může na té stavbě stát. Pak by se dala určit i bezpečnostní opatření. Namísto toho dal Drážní úřad do podmínek jen to, že může stavba probíhat, ale stavbaři nesmí zasáhnout do prostoru, kudy jezdí vlaky,“ cituje list náměstka inspekce Jana Kučeru. Podle něj může tato chyba za to, že stavbyvedoucí neměl přímý kontakt na člověka, který by mohl ihned zastavit provoz. Toto bezpečnostní opatření proto inspekce navrhuje při každé podobné stavbě v bezprostřední blízkosti tratě.

Ředitel Drážního úřadu Pavel Kodym podle LN nařčení inspekce odmítá komentovat. „Až budu mít celou zprávu Drážní inspekce, pak se k tomu vyjádřím. To se zatím nestalo,“ řekl.

Trest hrozí deseti lidem

Kromě zmíněného podcenění rizik prý napomohly nehodě ještě dvě další okolnosti. Brzdy havarovaného vlaku fungovaly jinak, než měly. „Jinak řečeno, strojvůdce si myslel, že jsou účinnější, než ve skutečnosti byly,“ píšou LN. Poslední zjištěnou okolností, která sehrála roli, bylo zbytečné zpoždění vlaku v Bohumíně. Na bohumínském nádraží se vlak zdržel kvůli tomu, že strojvůdce odmítl přijmout rozkaz o mimořádnostech na trati.

Inspekce se podle LN nezabývala bezprostředními příčinami nehody, které souvisí se samotným pádem mostu. Deník připomíná, že podle nedávno zveřejněného policejního vyšetřování zřícení stavby způsobily chyby v projektu. Rozestavěná mostní konstrukce nebyla navíc řádně ukotvena, a most se tak zřítil. Podle policejního spisu by se nehodě dalo předejít, kdyby se uskutečnila včasná geodetická zaměření. Při stavbě navíc nebyly dodrženy technologické postupy montáže. Kvůli pádu mostu už padla obvinění. Trest hrozí celkem deseti lidem.