Soud potvrdil muži osm let za tragédii u Rymic

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes potvrdil Josefu Tichákovi z Bystřice pod Hostýnem osm let vězení za tragickou nehodu, kterou loni v létě u obce Rymice na Kroměřížsku nepřežili tři mladí lidé. Senát tak uznal devětadvacetiletého muže vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Tichák řídil pod vlivem alkoholu a před havárií navíc ujížděl městským strážníkům. Rozsudek je pravomocný.

Soud muži kromě nepodmíněného trestu uložil i desetiletý zákaz řízení všech motorových vozidel. Potvrdil tak dubnový rozsudek kroměřížského okresního soudu, proti němuž se Tichák odvolal. Muž, jemuž hrozilo tři až deset let vězení, totiž vinu vytrvale odmítá. Podle soudů byla však jeho obhajoba spolehlivě vyvrácena.

Tichák, kterému v krvi po nehodě zjistili 1,6 promile alkoholu, u okresního soudu řekl, že automobil neřídil on, ale „nějaký cizí kluk“. Hasiči ani policisté však v místě nehody už nikoho dalšího nenalezli. Obžalovaný tvrdil, že nastoupil na místo vlevo za řidičem, únavou usnul a že se probudil zapadlý za zadními sedačkami. Podle znalce je ale nemožné, aby ve zcela zničené zadní části vozu, kde zemřely dvě dívky, nehodu přežil.

Vyšetřování tragické dopravní nehody u Rymic (zdroj: ČT24)

Strážníci 22. července 2009 díky kamerám ve městě zjistili, že osádka vozu rozbíjí v centru Holešova lahve. Potom nasedli do renaultu a ujížděli z města. Na výzvu hlídky k zastavení nereagovali, řidič naopak přidal plyn a jel směrem na nedalekou obec Rymice. Po několika stech metrech ale havaroval. „Minimální rychlost toho vozidla byla 127 až 131 kilometrů v hodině na počátku zanechávaných stop,“ prohlásil soudní znalec Jaroslav Sedlák. Ve vraku zemřeli osmnáctiletý mladík z Bystřice pod Hostýnem a dvě devatenáctileté dívky z Holešova. Tichák byl zraněn lehce. Strážníci je se slabším vozem nepronásledovali a informovali republikovou policii. Když uviděli za městem záblesk, tak vyrazili k hořícímu vozu.

Vydáno pod