V Pardubicích lze dobít čipovou kartu na MHD přes internet

Pardubice - Kartu na hromadnou dopravu lze nově v Pardubicích dobíjet přes internet. Zprovoznění e-shopu trvalo asi půl roku a pardubický dopravní podnik je první, který novinku v republice zavádí, informoval o tom ředitel podniku Tomáš Pelikán. Dopravní podnik ročně přepraví okolo 30 milionů cestujících. Pardubickou kartu si už zakoupilo asi 92 000 uživatelů.

„Věříme, že díky snadnému použití se tento projekt u cestujících ujme a budou ho ve velké míře využívat. Dopravní podnik ponese veškeré náklady spojené s transakcemi a provizemi bankám. Cestující tak maximálně zaplatí poplatek za příkaz k úhradě ve své bance,“ řekl Pelikán.

Cestující si přes internet mohou dobít elektronickou peněženku nebo zakoupit časovou jízdenku. Podle Pelikána je postup velmi jednoduchý. Zákazník si vybere způsob platby, převodem na účet nebo úhradu platební kartou. Na e-mail mu dojdou informace o dokončení nákupu. Převod na účet trvá několik dní, platba kartou je mnohem rychlejší. Pokud si cestující zvolí dobití elektronické hotovosti na peněženku a uhradí ho platební kartou, může nový kredit na kartě využít již po třech hodinách.

Pardubická karta je bezkontaktní paměťová čipová karta, která slouží buď jako předplatní časová jízdenka nebo elektronická peněženka pro platby jednotlivého jízdného, kterou si předem cestující „nabije“ určitou částkou, podobně jako třeba předplacenou kartu do mobilu.

Systém rovněž umožňuje dispečinku sledovat po městě vozy a v případě dopravní nehody korigovat jejich trasu, aby řidiči stihli dojet na zástavky včas.

Další novinkou dopravního podniku bude také wifi připojení na autobusových zastávkách. Přístupové body by měly být na deseti až 15 místech, především v centru města. Ještě letos chce podnik internet spustit na Masarykově náměstí. Podnik využije metropolitní optické sítě. Wifi body na trakčním vedení ještě musí certifikovat drážní úřad, což je zdlouhavý proces, který službu posouvá na pozdější termín. Původně měl být internet funkční už na jaře.