Liberecké autoškoly budou hlídat kamery

Liberec - Závěrečné zkoušky v autoškolách v Liberci pohlídají kamery, rozhodl o tom liberecký magistrát poté, co se na veřejnost dostal videozáznam, z něhož vyplývá, že jsou zkoušky zcela nedostatečné, a řidičský průkaz tak mohou získat i lidé, kteří motocykl neovládají. Do konce letošního roku budou pořizovat záznam zkoušky komisaři na motorkách i v automobilech, informovala o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Kauzu od minulého týdne šetří také ministerstvo dopravy. Inspekce prověřovala nahrávky, dokumenty a hledala i svědky. Závěry kontroly zatím nejsou. Podle neoficiálních zdrojů deníku ale některým komisařům hrozí, že přijdou o licenci, což pro ně zřejmě bude znamenat ztrátu zaměstnání.

Na nahrávkách, které zveřejnil majitel liberecké autoškoly Lukáš Kobera, je patrné, že někteří motorkáři dostali řidičský průkaz poté, co se jen chvíli projížděli po parkovišti. Komisař přitom stál u auta a jízdu pozoroval. „Tím zkouška skončila. Do provozu na silnici nejeli,“ uvedl Kobera. V jednom případě se zkouška konala tak, že žadatel o řidičský průkaz jel sám na motocyklu Libercem a komisař za ním v autě. Kobera natočil při podivných zkouškách hned tři komisaře libereckého magistrátu.

Kontrolu závěrečných zkoušek mají zajistit městu kamery. Pokud se proti zkoušce neobjeví nějaká námitka, město pak nahrávku smaže kvůli ochraně osobních údajů. Ministerstvo dopravy na nahrávání zkoušek nevidí nic špatného.