Dělníci při opravě kostela našli 100 let starý vzkaz předků

Ostrava - Více než 100 let starý vzkaz předků našli dělníci při opravě věže kostela svatého Mikuláše v Ostravě-Porubě. Plechový tubus například obsahoval staré mince či výzvu k zachování českého jazyka. Část nálezu se do věže ještě tento týden vrátí doplněn o poselství příštím generacím současného vedení radnice, zbytek budou zkoumat odborníci.

„Jeden dokument se týká sousedního obvodu Svinova. Ten tehdy neměl svůj kostel, a proto byla listina umístěna do věže porubského,“ řekla mluvčí Poruby Jana Končítková. O tom se píše i v listu tehdejších představitelů Svinova. Uvádějí, že tehdy byla potřeba postavit školy, a ne kostel. „Naše obec čítá v tomto roce 266 domovních čísel … a 3 500 duší,“ uvádí se ve svinovké listině z roku 1909.

Závěr poselství z roku 1909

„Našim milým, kteří po nás přijdou a kteří tyto skromné řádky čísti budou, klademe na srdce, aby zůstali věrnými svému národu českému a svému rodnému jazyku.“

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Tubus obsahoval i dokumenty, které do něj uložili představitelé radnice v Porubě. „Listiny jsou ale nečitelné. Zjistili jsme jen to, že je na nich podepsán nějaký porubský učitel. Proto je do věže nevrátíme a budou podrobeny dalšímu zkoumání. Pravděpodobně se obrátíme na experty z ostravské univerzity,“ řekla Končítková.

Porubský farář Josef Gazda nález tubusu očekával. „Už tehdy se podobné věci do věží schovávali,“ řekl s tím, že pouzdro obsahovalo i starší mince než z roku 1909. „Našly se ještě v původní věži s jehlanovitým zakončením, současná kopulovitá se stavěla právě v roce 1909,“ vysvětlil farář.

Dodal, že věž jediného kostela na území Ostravy-Poruby se od své stavby opravovala dvakrát. Nejprve v roce 1984 a pak letos. „Nynější náklady jsou dva miliony korun. Součástí opravy je výměna oplechování báně a také oprava dřevěného bednění a konstrukce. Věž bude pokryta novým měděným plechem,“ popsal práce s tím, že 600 000 korun poskytl na rekonstrukci ostravský magistrát. „Zbytek jsme zaplatili z darů věřících,“ doplnil.