V Praze má nový povrch vozovek snížit počet nehod

Praha - Odborníci z Technické správy komunikací (TSK) začali v Praze 8 s pokládkou červené bezpečnostní vrstvy (zvané rocbinda) na některé silnice, která podle nich výrazně zvyšuje účinky automobilových brzd. Povrch zkracuje brzdnou dráhu auta, například za mokra až o třetinu, což snižuje počet dopravních nehod za mokra o 67 procent a celkově pak o 31 procent. Radní Prahy 8 a mluvčí TSK Tomáš Mrázek sdělil, že do konce prázdnin nanese TSK vrstvu rocbinda na asfalt ještě v Čimické ulici u stanice městské hromadné dopravy Čimický háj v obou směrech. Celkové náklady budou činit jeden milion korun, z čehož Praha 8 zaplatí polovinu, zbytek půjde z projektu Besip.

Před zhruba třemi týdny se podle Mrázka rocbinda objevila už v Karlíně v Pernerově ulici u křižovatky s ulicí Kollárovou v obou směrech a na bohnickém sídlišti v ulici K Pazderkám směrem k Lodžské ulici, kde docházelo k častým střetům chodců s automobily.

Tím, že rocbinda zkracuje brzdnou dráhu auta a pomáhá snižovat počet dopravních nehod, se podle pracovníků TSK zklidňuje doprava - mimo jiné i tím, že nebezpečný úsek se opticky zvýrazní. Rocbinda má životnost nejméně deset let a je odolná proti oleji, naftě i zimním posypům.