Za deset let přibyl na českých silnicích více než milion aut

Praha - Za posledních deset let se počet osobních aut na českých silnicích do letošního pololetí zvýšil o 1,04 milionu na 4,476 milionu vozů. Stáří vozového parku se však téměř nezměnilo. Průměrný věk osobních aut v ČR je 13,65 roku, před deseti lety to bylo 13,51 roku, informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu. Podle ředitele sdružení Antonína Šípka se průměrný věk osobních automobilů nemění dlouhodobě, což svědčí o nedostatečné obměně vozového parku. Podobná je podle něj situace i v ostatních kategoriích vozidel.

Nejrozšířenější značkou je stále Škoda s 1,65 milionu registrovaných vozů. Následuje Ford s 356 228 registracemi a Renault s 306 057 vozy. Na dalších místech jsou Volkswagen, Peugeot, Opel, Fiat, Citroën, Hyundai, Seat, Toyota a Audi.

Škoda vedla tabulky registrací i na začátku tisíciletí, za ní ale následoval Fiat, dále Ford, VAZ a Opel. Od roku 2000 už lidé vyřadili z registru vozidel 795 000 starých škodovek, z toho přes půl milionu tvořily typy 105 až 135. O 150 000 poklesl počet přihlášených značek bývalého východního bloku, jako byly VAZ, Trabant a Wartburg.

Podle Šípka se téměř u všech značek od ledna 2001 do letošního pololetí zvýšil průměrný věk. Jedinou výjimkou je Audi, kde se průměrné stáří vozového parku mírně snížilo o 0,18 roku. Naopak o více než dva roky průměrný věk narostl u Peugeotu, Opelu, Seatu a rovněž u značek VAZ, Trabant a Wartburg. Průměrný věk se proti konci roku 2000 zvýšil u všech kategorií vozidel.

Osobní automobily v Česku a jejich průměrné stáří
Zdroj: SAP/ČTK