Soud zamítl žalobu farnosti kvůli 16milionové eurodotaci

České Budějovice - Českobudějovický krajský soud odmítl žalobu farnosti Žihobce z Plzeňska kvůli přidělení dotace z unijního programu, který vyšetřuje policie. Farnost měla od Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad přislíbeno 16 milionů na opravu kostela, ale kvůli vyšetřování páté výzvy regionálního operačního programu dotaci zatím nedostala, výzva je nyní přehodnocována. Podle soudu úřad postupoval v souladu s platnou právní úpravou.

Generální vikář českobudějovického biskupství řekl, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí a zvažují podání kasační stížnosti. Podle biskupství má vybraný předkladatel projektu právo na dotaci bez ohledu na to, zda byla smlouva podepsána, či nikoli. Kvůli policejnímu vyšetřování tehdejší předsedkyně rady regionu Milada Emmerová podpis smluv odložila, později rada rozhodla, že nechá všechny projekty přehodnotit.

Podle soudu byla farnost v návrhu smlouvy o podmínkách poskytnutí dotace poučena o tom, že na poskytnutí dotace není právní nárok, ten vzniká až po uzavření smlouvy. „Regionální rada od začátku zastávala právní názor, že nárok na poskytnutí dotace vzniká až okamžikem podpisu smlouvy o podmínkách poskytnutí dotace, kdy se teprve z žadatele stává příjemce. Jsme rádi, že krajský soud tento náš názor potvrdil,“ uvedla Michaela Šímová, která je pověřená vedením úřadu regionální rady.

Menší obce se kvůli dotacím, které nedorazily, dostaly do problémů

Biskupství bylo jediné, které žalobu v souvislosti s pátou výzvou podalo, i když o ní uvažovali i jiní žadatelé. Mnoho z nich na základě příslibu začalo s pracemi. Zejména menší obce se pak dostávaly do problémů, například se sjednáváním úvěrů, nebo musely stavby kvůli nedostatku peněz zastavit.

Policie prošetřuje údajné nezákonné přidělování evropských dotací z páté výzvy regionálního operačního programu ve výši 3,8 miliardy korun. Ve výzvě bylo úspěšných 177 žádostí. Výbor rady regionu se na základě doporučení ministerstva financí rozhodl, že nechá přehodnotit všech 630 žádostí podaných v páté výzvě.

Policie prošetřovala kvůli stejné metodice hodnocení i šestou výzvu za zhruba půl miliardy. Její výsledky ale ještě nebyly vyhlášeny, i tak výbor nechá všech asi 140 žádostí přehodnotit. Přebodování obou výzev by mělo být hotovo do konce září. V souvislosti s vyšetřováním policie stíhá bývalého šéfa úřadu Jiřího Trnku a jeho spolupracovníka Martina Půlpytla. Trnka byl několik měsíců ve vazbě.

Regionální operační program
Zdroj: ČT24