V Pardubicích budou další autobusy na zemní plyn

Pardubice - V Pardubicích bude v nejbližší době dalších sedm nových autobusů na zemní plyn (CNG). Dopravní podnik už stejné množství vozů provozuje. Příští rok jich plánuje nakoupit ještě šest. Jejich provoz je mnohem výhodnější, uvedl ředitel podniku Tomáš Pelikán. Že má podle dopravního podniku CNG budoucnost, dokazuje i loňský nákup pětinového podílu v pardubické firmě Skácel Gas, která se mimo jiné zabývá výstavbou plnicích stanic CNG. Městská organizace koupila podíl za 400 000 korun.

Proti alternativnímu pohonu jsou naftové vozy nákladnější. Nafta loni i letos podražila, oproti loňskému prosinci se nákupní cena zvýšila o tři koruny. Vzhledem k tomu, že autobusy na naftový pohon měsíčně spotřebují čtvrt milionu litru paliva a podnik rafinérii ročně zaplatí 60 až 70 milionů korun, je každé zdražení hodně znát, podotkl Pelikán.

„Nové autobusy budeme postupně pouštět do provozu. Když jsme si udělali kalkulaci na sedm vozidel, jenom na palivu měsíčně uspoříme 220 000 korun. S dalšími autobusy ušetříme 440 000 korun za měsíc,“ řekl Pelikán.

Dopravní podnik vloni skončil ve ztrátě čtyři miliony korun, předloňská ztráta byla více než 12 milionů korun. Na propadu se podílelo několik vlivů, velké investice, jako byla stavba plnicí stanice CNG (35 mil. Kč), nákup nových vozidel i to, že lidé utratili za jízdné méně peněz. Cestujících neubylo, ale začali víc počítat, jaký typ jízdenky se jim víc vyplatí. Celkové tržby loni dosáhly zhruba 147 milionů korun, předcházející rok podnik utržil téměř 152 milionů korun.