Vrchní soud změnil mladíkům tresty za sérii loupeží

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci změnil tresty třem mladíkům obžalovaným za loupeže a další trestné činy, jichž se dopouštěli na jižní Moravě a na Vysočině. Dva obžalovaní odešli z jednací síně s mírnějším rozsudkem, mimo jiné i díky novému trestnímu zákoníku. Dalšímu soud naopak trest zvýšil. Krajský soud v Brně jim loni v prosinci udělil tresty od devíti do 13,5 roku vězení.

Podle soudu mají mladíci na svědomí rozsáhlou sérii trestných činů, kterých se dopouštěli na Blanensku, Žďársku, Brněnsku a Pelhřimovsku. Většinu z nich spáchali ve dvou. Vůdcem gangu byl sedmadvacetiletý Lukáš Bejdák, který se podílel na 12 z činech, Jiří Partl na šesti a Martin Mahr na čtyřech. Všichni tři už navíc byli trestaní i v minulosti.

Bejdákovi vrchní soud původní trest snížil, když mu za loupeže a další trestné činy uložil devět let vězení. Důvodem bylo i to, že se k činům doznal a spolupracoval. „Tyto polehčující okolnosti jsme museli zohlednit,“ řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy. S nižším trestem odešel z jednací síně i Mahr, kterému jej soud zmírnil z 11 na deset let.

Partla, kterého krajský soud potrestal devítiletým vězením, poslal senát vrchního soudu jako zvlášť nebezpečného recidivistu do vězení na deset let. Vyhověl tak odvolání státního zástupce. Partl se loupeží účastnil, když byl sám v podmínce. Kromě desetiletého vězení si proto zřejmě odsedí i zbytek dřívějšího trestu.

Mladíci maskovaní kuklami a ozbrojení pistolemi přepadli několik poboček České pošty a České spořitelny, vykrádali čerpací stanice a kradli i jednotlivě. V říjnu 2006 navíc Bejdák s Mahrem vylákali muže z Rakouska na chatu na Blanensku, kde jej pod pohrůžkou násilí donutili, aby jim vydal 100 000 eur. Později přepadli a oloupili o auto a cenné věci ještě občana Itálie. Škoda, kterou spáchali, dosáhla milionových částek.

Dnešní rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné a muži se proti němu už nemohou odvolat. Mají pouze možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu.