Tomáše Pitra dopadla švýcarská policie, do Česka ale možná vydán nebude

Praha – Švýcarská policie v pondělí zadržela hledaného českého podnikatele Tomáše Pitra. Na policejním webu to oznámil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Pitr byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému trestu vězení. Do věznice ale nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v zahraničí. O jeho vydání do Česka by teď mělo švýcarskou stranu požádat ministerstvo spravedlnosti.

Švýcarské policisty na místo pravděpodobného pobytu Pitra upozornili detektivové z ÚOOZ, tuto informaci podle Šlachty získali v rámci prověřování případu praní špinavých peněz. Hledaný podnikatel u sebe při zadržení neměl žádné doklady, švýcarská justice proto musela jeho totožnost úředně prokázat. „Zadržení Tomáše Pitra proto bylo oficiálně potvrzeno až před několika okamžiky,“ uvedl dnes odpoledne Šlachta. V Událostech pak šéf ÚOOZ doplnil, že dopadením Pitra vyšetřování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nekončí, ÚOOZ se prý zaměří i na osoby, které se ve Švýcarsku s hledaným podnikatelem stýkaly.

Švýcarská strana už jednou od českých detektivů informace o možném pobytu Pitra získala, tamní policie ho ale nestihla zadržet a hledaný podnikatel se pak z hledáčku detektivů ztratil. Úspěšný tak byl až druhý pokus z pondělí.

Jestli ovšem Pitr stane v Česku před soudem, ještě jasné není. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková uvedla, že Česko určitě o vydání podnikatele žádat bude, ministerstvo spravedlnosti ale musí počkat na oficiální zprávu o Pitrově zadržení. Česko nemá se Švýcarskem bilaterální dohodu o vydávání osob, jsme vázaní tzv. Evropskou úmluvou o vydávání z roku 1957.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v Událostech uvedl, že jeho resort ustanovil speciální tým, který zpracuje extradiční žádost pro švýcarské ministerstvo spravedlnosti, ve které bude Česko žádat o vydání Pitra. Ministerstvo také podle Pospíšila zanalyzuje veškeré kroky, které česká justice proti Pitrovi učinila, musí se přeložit všechny rozsudky v jeho kauzách a všechny tyto materiály se sestaví do komplexního dokumentu, který poputuje do Švýcarska. Pospíšil také uvedl, že bude česká strana žádat o prodloužení 18denní lhůty, do které musí materiály odeslat.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil:

„Já nedokážu odhadnout, jak budeme úspěšní, protože se jedná o daňové delikty a Švýcarsko v těchto kauzách ne vždy vydává. Uděláme vše pro to, abychom byli úspěšní, ale konečné slovo bude mít švýcarské ministerstvo spravedlnosti.“

Server Aktuálně.cz už dříve napsal, že Švýcarsko zřejmě hledaného podnikatele nevydá, protože tamní úřady rozhodly, že už jsou jeho trestné činy promlčené. Země helvétského kříže by ale mohla Pitra vyhostit, protože tam pobývá na falešné doklady. Také bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák si myslí, že kontroverzní podnikatel nikdy do Česka vydán nebude, řekl to serveru Týden.cz. „Byl na něj vydán zatykač kvůli deliktu, který ovšem ve Švýcarsku není trestným činem, což je taky důvod, proč se zdržoval právě v této zemi,“ řekl Randák.

Kovářová dala Pitrovi šanci na obnovení procesu

Pražský vrchní soud Pitrovi uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Podnikatel však stále tvrdí, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě. Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala v jeho kauze k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Soud dal následně Pitrovi a s ním odsouzenému Miroslavu Provodovi novou šanci na obnovu řízení, teď se tím musí znovu zabývat pražský městský soud. 

Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, státu tak měli způsobit škodu asi 51 milionů korun. Teď dostanou obžalovaní příležitost uplatnit nové důkazy. Provod si část trestu odpykal a letos byl propuštěn na svobodu.

Pitr čelí stíhání i v souvislosti se Setuzou

Pitr začal podnikat jako dvacetiletý, na začátku 90. let zbohatl na obchodech s rumem, poté měl velkoobchod s potravinami. V polovině 90. let koupil část někdejšího podniku Balírny, z nějž se později vyvinula firma Marila, kterou prodal v roce 2007. V minulosti byly v Pitrově skupině i konzervárny Seliko, které jsou od roku 2000 v likvidaci. Podle tisku Pitrova skupina stále kontroluje Moravský lihovar Kojetín či elektrárnu Energy v Ústí nad Labem, Pitr se však nikdy k vlastnictví firem oficiálně nehlásil. 

Po pádu IPB ovládl Pitr spolu se svými společníky za nejasných okolností společnost Setuza. Firmu poté ovládla společnost Český olej, jež v roce 2005 získala od státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu i rozhodující zbytek akcií. Skupina podnikatelů kolem Pitra Setuzu kontrolovala do září 2006. Firma později čelila potížím, v prosinci 2008 výrobní činnosti předala firmám STZ a Oleofin patřícím společnosti Via Chem Group. 

V souvislosti se Setuzou čelí Pitr už deset let trestnímu stíhání. Loni v červenci se kauzou okolo podezřelých obchodů s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny z roku 2000 začal zabývat pražský městský soud.