Vládní rozkol v režii VV se nekonal, kabinet přijal návrh škrtů jednomyslně

Praha - Vláda dnes schválila zmrazení výdajů jednotlivých ministerstev ve výši 10,2 miliardy korun. Dalších zhruba 1,8 miliardy připadne na kapitoly Státní dluh a Všeobecná pokladní správa. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Nečas (ODS). Ještě včera večer média plnily zprávy o odporu koaličních Věcí veřejných, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes ale uvedl, že návrh nakonec prošel jednomyslně. Cílem opatření je udržet deficit veřejných financí na 5,3 procenta HDP. Zástupci VV však očekávají, že v úsporách nastanou změny. Lídr VV, vicepremiér a ministr vnitra Radek John dokonce pohrozil, že nebude-li jeho strana s výsledkem jednání v blízké budoucnosti spokojena, nemusela by hlasovat pro státní rozpočet na příští rok. Jasnější podle jeho slov bude situace v září. V dnešním výsledku nevidí John žádný ústupek své strany. Zmrazení výdajů prý nemusí dopadnout na zaměstnance vnitra a školství.

K dosažení shody mezi ministry muselo být jednání vlády na chvíli přerušeno a o věci rokovali lídři tří koaličních stran, každý se svým stranickým odborníkem na hospodářskou problematiku, což na tiskové konferenci potvrdil i Nečas. Představitelé Věcí veřejných byli nespokojeni s výší škrtů ve svých resortech a hrozili, že budou Kalouskův návrh vetovat.

Do konce září má podle předsedy vlády ministr financí v rámci příprav rozpočtu na rok 2011 vypracovat i analýzu dopadů současných opatření do jednotlivých kapitol rozpočtu. „To současně se schválením rozpočtu na rok 2011 umožní přijmout konečná opatření na zbytek roku,“ dodal Nečas.

Premiér Petr Nečas:

„Chtěl bych varovat před nějakou zbytečnou dramatizací. Částka, o které jsme dnes rozhodovali, jako o částce vázaných, nikoli škrtaných výdajů, představuje zhruba jedno procento výdajů státního rozpočtu.“

Celkem vláda jednala o výdajích za zhruba 21 miliard korun. Nejvíce peněz podle návrhu bude takzvaně zavázáno, tedy zmrazeno ministerstvu školství (VV), celkem přes tři miliardy korun. Koalice se ale zároveň rozhodla, že školství dostane na platy učitelů o 2,1 miliardy více.

Výrazně omezit provozní výdaje bude muset i ministerstvo dopravy (VV). Ušetřit by mělo zhruba 1,5 miliardy korun. Více než miliardu budou muset ušetřit ministerstvo zemědělství (ODS) a ministerstvo vnitra (VV). Dalších pět miliard korun postihne výdaje na ekologické škody, které se vyplácejí z privatizačního účtu.

Miroslav Kalousek:

„Uznali jsme, že šetřit určité procento je obtížnější v kapitolách, které mají velké personální náklady, než tam, kde tak velké náklady nejsou. Můžeme ještě diskutovat. Ve svém návrhu jsem respektoval návrhy Fischerovy vlády, krátil jsem opravdu všem stejně.“


Na jednání K9 se hovořilo o zlpšení komunikace v budoucnu

Krátce po diskusi o úsporách se ještě sešla na plánovaném jednání K9, škrtům na ministerstvech se ale koaliční špičky přece jen při jednání nevyhnuly. Radek John připomněl, že téma se bude v koalici ještě podrobně probírat, čas na to mají strany do konce září.

Petr Nečas:

„Opět jsme si potvrdili, že tam kde chybí komunikace, vzniká zbytečný prostor pro konfrontaci. My všichni jsme si dali jasně najevo, že máme zájem jednoznačně o to první.“

Lídři koaličních stran na K9 také jednali o budoucích komunikačních principech v rámci koalice. Radek John předeslal, že do budoucna se chtějí koaliční partneři více domlouvat přímo přes mobilní telefon, než aby se nejdříve vyjadřovali pro média. Podle něj média celou věc před dnešním vládním jednáním nesmyslně nafoukla. Že komunikace nefungovala úplně správně, připustil i premiér.