Heidinger byl v době vraždy nepříčetný, jeho stíhání bylo zastaveno

České Budějovice - Státní zástupce zastavil stíhání Jana Heidingera, který je podezřelý, že v únoru v Českých Budějovicích zavraždil matku a nevlastního otce. Informoval o tom dnes server Sedmicka.cz. Podle žalobce byl Heidinger v době vraždy nepříčetný. Osmadvacetiletý muž trpící schizofrenií bude v příštích letech zřejmě pod dozorem psychiatrů.

„Státní zástupce obvinění z vraždy zastavil. V době vraždy byl Heidinger nepříčetný, a nebyl tedy trestně odpovědný. Současně státní zástupce navrhl krajskému soudu, aby pro něho uložil zabezpečovací detenci,“ řekl týdeníku Sedmička náměstek krajského státního zástupce Petr Žižka. Vražda českobudějovického hudebníka a jeho ženy se stala krátce po půlnoci 11. února nedaleko centra města. Mladý muž nejdřív vyhrožoval matce a jejímu druhému manželovi, známému hudebníkovi Pavlu Malhockému. Vloupal se do jejich bytu a dvojici zastřelil. Podezřelého muže později zadržela německá policie v Pasově.

Heidinger svého činu lituje v ústavu v Praze

Stíhání Jana Heidingera zastaveno (zdroj: ČT24)

Hudebníkovi prý Heidinger již dříve vyhrožoval zastřelením a několikrát ho fyzicky napadl. Heidinger pak rozeslal z vazby dopis, v němž uvedl, že ho oba rodiče týrali. „Psal to v době, kdy u něj psychiatři vysadili léky. Teď je v ústavu v Praze, užívá medikamenty a všeho lituje,“ řekl jeho advokát Milan Miškovský. Heidingerův nevlastní bratr Mikuláš Malhocký už dříve možné týrání popřel. K rozhodnutí státního zástupce řekl, že je to „lepší varianta řešení“. „Doufám, že ho nepustí za rok,“ uvedl Malhocký.

Případy, kdy Heidinger matce a otčímovi vyhrožoval, se zabývala policie. Dvakrát případ posoudila jako přestupek, jednou jako trestný čin, na základě posudku psychiatra ale případ odložila. Manželé policisty přivolali večer před vraždou s tím, že je syn opět napadl. Hlídka sepsala protokol a vydala se mladíka hledat, ten se později vrátil a zabíjel. Inspekce kvůli tomu navrhla stíhat tři policisty, dalších pět by mohlo dostat kázeňské tresty. Nejvyšší státní zástupkyně navíc viní z chyby i soudního znalce, který navrhl jen ambulantní léčení.

Vydáno pod