Ministerstvo spravedlnosti se prý musí „odněmcovat“: Ruší se tendry i smlouvy

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zruší tendr na provozování elektronického systému domácího vězení, který vyhlásila jeho předchůdkyně Daniela Kovářová. Pravidla tendru se podle Pospíšila měnila v neprospěch státu a do řízení vstoupila advokátní kancelář exministra Pavla Němce. Úřad také s touto kanceláří neuzavře smlouvu na právní služby, ačkoliv Němcova společnost tuto zakázku získala ve výběrovém řízení.

Nepřijatelné podle Pospíšila bylo především to, aby datové centrum s informacemi o vězních spravovala a vlastnila soukromá firma. Měl by ho podle něj mít pod kontrolou stát. Ministerstvo podle něj také nesouhlasí s tím, aby stát firmám provozujícím domácí vězení platil vstupní poplatky v řádu stovek milionů korun. Nové výběrové řízení na takzvané elektronické náramky pro vězně vypíše zřejmě koncem září.

Premiér Petr Nečas, který s Pospíšilem vystoupil na dnešní tiskové konferenci, prohlásil, že pochybné zakázky jsou nepřijatelné ve všech státních úřadech, na ministerstvu spravedlnosti je to podle něj ale nebezpečné. Kritizoval přitom přímo exministra Němce. Ministerstvo spravedlnosti je nutné „odněmcovat“, poznamenal mimo jiné.

Dvoumiliardovým tendrem na provozování elektronického systému domácího vězení se zabývá také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli pochybnostem v soutěži vydal předběžné opatření, podle kterého nesmí ministerstvo zatím podepsat smlouvu s případným vítězem výběrového řízení. Média už dříve uvedla, že v komisi, která posuzovala nabídky, zasedali lidé s vazbami na Němce.

Exministr Pavel Němec:

„Nenávist Jiřího Pospíšila ke mně zjevně nezná mezí. Ve své zaslepenosti řádí i v agendách, se kterými nemám vůbec nic společného. Mrzí mne, že se do osobní msty nechává zatahovat i premiér, od kterého bych očekával, že si opatří nestranné informace o skutečném stavu věcí.“

Němcova advokátní kancelář již dříve mimo jiné uzavřela smlouvu s Vězeňskou službou. Také tento kontrakt nechal nový ministr zrušit. Pospíšil dále nařídil, aby byla na ředitelství Vězeňské služby provedena rozsáhlá kontrola. V budoucnu se dokonce počítá i s reformou, s tou však už nic společného nebude mít šéf služby Luděk Kula. V pátek ve funkci končí. Pospíšil je totiž přesvědčen, že s Kulou by změny ve vězeňství neprosadil.

Kovářová změny v rezortu respektuje

Pospíšil některé kroky Kovářové kritizoval ještě v době, kdy byla ministryní spravedlnosti, a to přesto, že ji do úřednické vlády nominovala ODS. Také Nečas se dnes pozastavoval nad tím, že ministerstvo pod jejím vedením chybovalo v tolika výběrových řízeních. Teď se bude řešit, zda to byl záměr, nebo zanedbání. Pospíšil nevyloučil, že kvůli pochybným zakázkám ministerstvo podá trestní oznámení. Bývalá ministryně Kovářová pro ČT uvedla, že právo nového ministra uzavírat a vypovídat smlouvy respektuje.

Neruší se ale jen tendr na elektronické náramky, Pospíšil například ukončil výběrové řízení na správu justičního paláce v Praze Na Míčánkách za 146 milionů korun a tendr na vymáhání pohledávek ministerstva spravedlnosti za 120 milionů. Nový ministr zrušil i tendr na poradenství ve veřejných zakázkách, který vyhrála advokátní kancelář Jansta, Kostka.

S Veseckou se již nepočítá

Pospíšilův zásah se týká i několika zakázek v IT oddělení ministerstva a smlouvy na dodání osobních automobilů. Ministr také kvůli pochybným tendrům odvolal náměstka pro ekonomiku Jaroslava Gacku a některé ředitele odborů ministerstva, kteří podle něj byli za vypsání zakázek odpovědní. Už dřív taky Pospíšil naznačil, že po vyslovení důvěry kabinetu, zřejmě odvolá z funkce Nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou.