Za nepovedený porod zaplatí pelhřimovská nemocnice 13 milionů

Pelhřimov – Nemocnice v Pelhřimově musí zaplatit 13 a půl milionů odškodného rodině, jejíž dítě je kvůli nepovedenému porodu nyní postižené. Tak velké odškodné zatím žádná nemocnice na Vysočině nezaplatila. Celou sumu musí zdravotnické zařízení zaplatit samo, kvůli tomu si dokonce vezme zvláštní úvěr. Část peněz bude vyplacena dnes, do týdne zbytek. Nucený výdaj výrazně komplikuje již tak kritickou finanční situaci nemocnice a podle vedení je tudíž ohrožena její existence.

Kvůli komplikovanému porodu je nyní devítiletý chlapec těžce postižený. Lékař byl údajně u jiné pacientky, když ho zavolali k osudnému zákroku. „Ztrácely se ozvy, porod jsem udělal pomocí kleští,“ uvedl Pavel Antonín, jenž jen pár týdnů před tímto porodem do pelhřimovské nemocnice nastoupil. V současné době je primářem porodnice v Havlíčkově Brodě a také se čerstvě stal poslancem za sociální demokracii. Především na jeho zavinění se soudci zaměřili. Nakonec ale v rozsudku stálo, že nemocnice pochybila jako celek. „Všechny posudky prokázaly, že stran medicínského postupu vše probíhalo lege artis,“ dodává nyní Antonín.

Na odškodnění si musí nemocnice půjčit

Rodina se s nemocnicí soudila sedm let, avšak až teď je pravomocně rozhodnuto. Dnes je poslední den splatnosti třináctimilionové odškodnění. Jelikož nebylo v roce 2001 zdravotnické zařízení pojištěno, nikdo lékařům s uhrazením peněz nepomůže. Nemocnice ale na částku nemá dost prostředků a musí si na ni vzít úvěr. Vedení nemocnice se proto s rodinou domluvilo na dvou splátkách, kdy dnes zaplatí část a zbytek do týdne.

I bez vysokého odškodného je finanční situace pelhřimovské nemocnice špatná. Rada kraje Vysočina kvůli špatnému hospodaření odvolala ředitele Pavla Hralu a nastolila tvrdá úsporná opatření. Ještě před výběrem nového ředitele začne prozatímní šéf Jaroslav Houser například na dětském oddělení, kde sníží počet lůžek. „Bude to asi hodně bolet, ale je potřeba udělat radikální restrukturalizaci nemocnice,“ tvrdí Houser.

Podle ředitele se pelhřimovské nemocnici v nejbližší době nevyhne ani propouštění. Nyní zde pracuje 660 lidí, ale asi 50 jich bude muset odejít. Na účtech nemocnice je kolem 30 milionů korun, z nichž by měla hradit provoz, vyplácet mzdy a nyní i hradit odškodné. Podle hejtmana je ale krach nemocnice zatím nemyslitelný už i kvůli několikasetmilionové rekonstrukci placené z evropských peněz.

Vydáno pod