Rumun si nakonec za pokus o vraždy odpyká 15 let

Brno - Constantin Cretu z Rumunska si s konečnou platností odpyká 15 let ve vězení za pokus o vraždu muže a ženy. Rumun na své krajany zaútočil kuchyňským nožem loni v květnu v pokoji kladenské ubytovny. Svůj čin vysvětloval žárlivostí, oběti totiž našel v posteli. Žena zraněním podlehla, pobodaný muž napadení přežil, ale ihned po udravení se vrátil zpět do Rumunska. Nejvyšší soud rozhodl bez veřejného jednání, dnes verdikt zpřístupnil v elektronickém archivu.

Rumunova obhajoba v dovolání poukazovala na to, že soudy mohly čin posoudit jako zabití podle nového trestního zákoníku, což by údajně bylo pro pachatele příznivější. Podle Nejvyššího soudu ale Cretův čin takto hodnotit nelze. Dovolání rovněž připomnělo, že podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie Cretu čin spáchal v afektu.

Tragická událost se stala loni 17. května po poledni. Cretu tehdy zaútočil na jednadvacetiletou ženu kuchyňským nožem, kterým ji velkou silou bodl do hrudi a břicha. Žena na následky zranění zemřela. Poté napadl i osmadvacetiletého muže, kterého třikrát bodl do hrudníku. Muž útok přežil jen díky včasné pomoci lékaře. Podle obžaloby i Cretuových slov stála za činem žárlivost.

Pobodaný muž se vrátil do Rumunska

Cretu se již dříve k činu přiznal a podrobně popsal svůj útok. Když v den incidentu po poledni nenašel ženu a muže v pekárně, kde všichni pracovali, odešel je hledat na ubytovnu. Po příchodu na pokoj prý oba našel v posteli, údajně se objímali a líbali. Ze skříně pak prý vzal nůž, nejprve dvakrát bodl ženu a poté pobodal i muže. Ten následně utekl. Pobodaný muž údajně po uzdravení odcestoval zpět do Rumunska. V přípravném řízení popřel, že by s ženou něco měl, označil to za nesmysl.

Krajský soud v Praze muže původně uznal vinným z částečně dokonané vraždy spáchané na dvou lidech. Uložil mu za to výjimečný trest 17 let vězení. Vrchní soud pak trest snížil.

Nůž
Zdroj: ČT24